Theologica
Rânduieli bisericești la nașterea omului

Rânduieli bisericești la nașterea omului

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 28 Ianuarie 2019

Biserica are rânduieli speciale prin care își arată grija față de copilul nou-născut și de mama lui. Acestea sunt rânduiala din Ziua întâi; cea din Ziua a opta după naștere (când se pune numele pruncului); și a rugăciunilor la 40 de zile de la nașterea pruncului.

În prima zi după nașterea unui copil, preotul rostește o rugă­ciune de sfințire a apei în care cere iertarea păcatelor, înde­părtarea răutăților și vindecare. După sfin­țirea apei se citesc trei rugăciuni, pentru iertarea păca­telor și curățirea femeii lăuze de întină­ciunea trupească, prici­nuită de naștere, întrucât suntem „zămis­liți în fărădelegi și născuți în păcate” (Ps. 50, 6); în a doua rugă­ciune, preotul cere Domnului să-i miluiască pe mamă, pe prunc, trimițându-le îngeri care să-i ferească de lucrarea duhurilor rele. Se citește și rugăciunea de curățenie pentru cei care s-au atins de lăuză, considerându-se „necurați”, după Levi­tic 12, 1-4.

În a opta zi de la naștere i se pune numele celui născut. În timpul slujbei pentru punerea numelui, preotul însemnează pruncul cu semnul Sfintei Cruci, la frunte, la gură și la piept. După acest act, se rostește o rugăciune în cadrul căreia se pomenește pentru prima dată numele copilului. După rostirea acestei rugăciuni, preotul ia pruncul în brațe și face cu el semnul Sfintei Cruci. Această rânduială liturgică amintește de punerea la opt zile a numelui Mântuitorului nostru Iisus Hristos, eveniment pe care îl sărbătorim în fiecare an la 1 ianuarie, la opt zile de la Nașterea Domnului (25 decembrie).

Alcătuind Rânduiala la 40 de zile de la naştere, numită în popor „molitva”, Biserica s-a inspirat din evenimentul aducerii Domnului Hristos la Templul din Ieru­salim potrivit Legii lui Moise. Această slujbă este încreștinarea unui ritual vechi-testamentar din dorinţa membrilor Bisericii de a imita viaţa Mântuitorului Hristos. Rânduiala are două părţi: prima referitoare la mamă, cuprinzând rugăciuni pentru curăţirea lăuzei, şi a doua parte referitoare la prunc, conţinând rugăciuni pentru copil şi un ritual de îmbisericire. Slujba trebuie săvârşită la 40 de zile, indiferent dacă pruncul este botezat sau nu.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!