Theologica
Rânduieli liturgice în Ajunul Bobotezei

Rânduieli liturgice în Ajunul Bobotezei

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 05 Ianuarie 2019

Anul acesta, Ajunul Bobotezei fiind în zi de sâmbătă, rânduiala tipiconală ortodoxă implică anumite modificări liturgice. Programul liturgic din catedrale, mănăstiri şi parohii începe astăzi cu slujba Utreniei, continuă cu Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur, apoi se oficiază slujba Vecerniei sărbătorii Botezului Domnului unită cu slujba Aghesmei Mari.

În Biserica Ortodoxă, în ajunul şi în ziua sărbătorii Botezului Domnului (5 şi 6 ianuarie), se oficiază Sfinţirea cea mare a apei, numită şi Agheasma Mare. Această slujbă se săvârşeşte numai în aceste zile ale Bobotezei. Apa sfinţită numită Agheasmă Mare se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, iar în restul anului bisericesc nu se ia decât cu acordul preotului duhovnic.

În Ajunul Bobotezei, creștinii țin post pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea Botezului Domnului. Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolelor 4-6, când catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi, la praznicul Bobotezei. Acest post de o zi este rânduit de Biserică și pentru a ne pregăti duhovnicește ca să primim în sufletele noastre vestea Dumnezeieştii Arătări de la Iordan, adusă de sfinţii apostoli şi evanghelişti.

Postul din Ajunul Botezului Domnului face parte din categoria posturilor de o zi din cursul anului bisericesc, alături de Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie) și de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (29 august).

În perioada premergătoare sărbătorii Botezului Domnului, preoţii din parohii merg pe la casele credincioşilor pentru a le sfinţi cu Agheasmă Mare, iar credincioşii sărută icoana Botezului Domnului. Acest tip de vizite din Ajunul Bobotezei, prin care preotul se întâlneşte cu credincioşii din parohie, are un caracter atât pastoral, cât şi misionar, intrând deja, de secole, în tradiţia creştinilor ortodocşi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!