Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Perele, esenţiale în dieta bolnavilor de adenom de prostată

Răspundem cititorilor: Perele, esenţiale în dieta bolnavilor de adenom de prostată

Data: 17 Feb 2010

Sandu F., jud Ilfov: „Sufăr de adenom de prostată şi aş dori să aflu, prin intermediul dumneavoastră, ce regim alimentar recomandă pentru această boală prof. Constantin Milică. Vă mulţumesc.“

Prof. Constantin Milică: Regimul alimentar prevede un consum ridicat de lichide sub formă de ceaiuri şi sucuri (din morcov, sfeclă roşie, ridichi, castraveţi, pepene verde, orz verde), precum şi o cură de crudităţi timp de două luni. Se mai recomandă consumul de ceapă, usturoi, pătrunjel, dovlecei, dovleac şi varză. Dintre fructe sunt indicate în primul rând perele (câte 500 g zilnic, timp de 4-6 săptămâni), apoi coacăzele negre şi zmeura.

De două ori pe săptămână sunt recomandate zile cu regim de cruţare. De trei ori pe zi, înainte de mese, se vor consuma două linguri de seminţe de dovleac decojite şi neprăjite, însumând circa 100-300 g zilnic şi o linguriţă de ulei din seminţe de dovleac, luată seara, la culcare.

În caz de retenţie urinară acută, se începe o cură de 3 săptămâni cu extract din boabe de grâu care se fierbe, la foc redus, într-un litru de apă, până când grâul se înmoaie; se lasă să macereze acoperit timp de 10 ore, într-un vas de sticlă, după care se strecoară şi se consumă câte 100-150 ml în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, înainte de micul dejun. Tratamentul se repetă de două ori pe an.

Se vor evita mesele abundente, alcoolul, fumatul, cafeaua, ciocolata, alimentele şi băuturile fermentate şi greu digerabile, acriturile, laptele acru, iaurtul, smântâna, borşul crud, bulionul, fructele crude, condimentele tari (ardei iute, piper, hrean, scorţişoară), fructele prea acre. Sarea se reduce la minimum.

Pentru a evita cancerul de prostată, se recomandă bărbaţilor să consume mult peşte (macrou, somon, ton, sardele), cu un conţinut ridicat în acizi graşi, ce prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale. De asemenea, are acţiune protectoare beta-carotenul din morcov, conopidă, varză, broccoli, licopenul din tomate, struguri, pepene verde, precum şi unele vitamine şi elemente minerale.

Bolnavii de prostatită şi adenom se vor feri de frig şi umezeală şi vor avea grijă ca picioarele şi zona şezutului să fie permanent calde. În cursul zilei se va face multă mişcare în aer liber, băi de soare, exerciţii fizice uşoare, fără călătorii prelungite şi oboseală accentuată. Se va evita şederea îndelungată pe scaun, precum şi trepidaţiile, călăritul şi se vor combate constipaţiile, de câte ori este cazul.

Peste vârsta de 45 de ani, fiecare bărbat se va supune unui consult de specialitate, pentru palparea prostatei. La fiecare două ore, bolnavul va încerca să urineze, iar seara îşi va apăsa puternic partea inferioară a abdomenului, pentru evacuarea unei cantităţi mai mari de urină.