Recunoştinţă internaţională pentru elevi români

Silviu Dascălu, 22 August 2018

Lotul olimpic al României a obţinut patru medalii - una de argint şi trei de bronz - la a XII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pământului, desfăşurată în Thailanda, în perioada 8-17 august, potrivit Ministerului Educaţiei Naţionale.

Alexandru Slavoia, elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea, a fost medaliat cu argint. Colegii săi de echipă, Florian-Chiriac Călina (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova), Andrei-Mircea Lupuleasa (clasa a XI-a/Colegiul Naţional din Iaşi) şi Andrei Marin (clasa a X-a/Colegiul Naţional de Informatică „Tudor Vianu” din Bucureşti), au fost premiaţi cu medalii de bronz. La eveniment au participat 154 de elevi din 38 de ţări.

Olimpiada Internaţională de Ştiinţe ale Pământului este o competiţie în cadrul căreia concurenţii susţin individual o probă teoretică şi una practică. Pentru a încuraja colaborarea între elevii din ţările participante, se organizează echipe internaţionale, care primesc teme de cercetare privind poluarea mediului din­tr-o anumită arie geografică şi sarcina de a realiza un proiect cu posibile soluţii pentru ameliorarea problemelor din zona respectivă.

Şi lotul de informatică al României a obţinut patru medalii - două de aur şi două de argint - la a XXV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 12-18 august, în Polonia, la Varşovia.

În clasamentul neoficial pe medalii, România s-a clasat pe primul loc, la egalitate cu ţara gazdă, Polonia.

Medaliile de aur au fost cucerite de Costin-Andrei Oncescu (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Dinicu Golescu” din Câmpulung, judeţul Argeş) şi Alex Tatomir (clasa a XII-a/Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” din Brăila). Laureat cu aur şi la olimpiada de anul trecut, Costin-Andrei Oncescu s-a clasat pe primul loc în ierarhia generală individuală.

Ioan-Tiberiu Muşat (clasa a IX-a) şi Ştefan Constantin-Buliga (clasa a XII-a), ambii elevi ai Colegiului Naţional „Tudor Vianu” din Bucureşti, şi-au trecut în palmares medaliile de argint.

Lotul României a fost însoţit şi coordonat de prof. Adrian Panaete (Colegiul Naţional „A.T. Laurian” din Botoşani), respectiv Alexandru Velea (student la Universitatea din Bucureşti şi membru CSAcademy) şi Andrei-Costin Constantinescu (student la University of Oxford), amândoi foşti olimpici internaţionali, multiplu medaliaţi la competiţiile de profil.

La concursul din acest an au participat 55 de concurenţi din 13 ţări.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!