Redescoperirea tradiţiilor culturale la ASTRA

22 Iulie 2013
Muzeul ASTRA organizează în perioada 25-29 iulie 2013, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul Internaţional „Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica de Sibiu“. Proiectul abordează un târg al olarilor diferit faţă de cele existente în prezent şi dezvoltă un concept inovator, de derulare a unui târg de meşteri, cu implementarea segmentelor de olărit şi gătit şi a unei tematici prestabilite, de revitalizare a unui vechi centru ceramic, Sibiul, astăzi inactiv. 
 
Ideea acestei manifestări, ca instrument de intervenţie culturală capabil să genereze schimbarea percepţiei publicului, a fost construită pornind de la observarea unei tendinţe ce pune accent pe redescoperirea şi revalorificarea unor importante aspecte ale vieţii tradiţionale - alimentaţie sănătoasă, bucuriile vieţii, întoarcerea la natural, „slow motion“ şi „slow food“ -, ca ripostă la ritmul accelerat, toxicitatea şi tranzienţa lumii moderne, conform unui comunicat al ASTRA.
 
Evenimentul, coordonat de muzeograful Karla Roşca, va începe joi, 25 iulie, ora 17:30, la Centrul Astra pentru Patrimoniu, cu o masă rotundă cu tema Ceramica de Sibiu între estetic şi funcţional, organizatorii găsind astfel oportunitatea dialogului interdisciplinar între meşterii olari şi specialiştii în domeniu, pe teme privind materialele si tehnicile folosite în olărit, dar şi marketingul produselor. 
 
Pe toată durata desfăşurării târgului, manifestarea va combina latura expoziţională şi comercială, cu o serie de animaţii culturale: demonstraţii practice de olărit (26 iulie 2013, 11 olari) şi gătit (27 iulie 2013, 12 olari-bucătari), în vasele realizate prin aceeaşi metodă, respectând condiţiile ergonomice şi de non-toxicitate, care din păcate momentan, pe piaţa românească, nu sunt criterii prioritare nici pentru meşterii olari autohtoni, nici pentru publicul neavizat, conform ASTRA. 
 
Pe parcursul celor trei zile, în Muzeul în aer liber, 12 olari din Ungaria şi România invită publicul să se întreacă la roata olarului şi să deguste din vase de ceramică nontoxice, bucate tradiţionale. Demonstraţiile de olărit şi gătit vor avea loc vineri, sâmbătă în zona Târgului de Ţară, iar duminică se va desfăşura Târgul de Ceramică.
 

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!