Actualitate religioasă
Foto: basilica.ro

„Referendumul a fost asociat în mod fals și forțat cu o persoană politică”

12 Octombrie 2018

În contextul apariției în spațiul public a dezinformării legate de o acuzație care ar fi fost lansată de Biserica Ortodoxă Română la adresa liderului Partidului Social-Democrat, Liviu Dragnea, se impune următoarea precizare.  

În cadrul unei emisiuni de radio a postului RFI, care a fost citată ulterior în presă, am menționat, între alte explicații ale rezultatului recentului referendum, faptul că acesta a fost în mod fals și insistent asociat, de către presă, cu o anumită persoană politică, ceea ce a dus la politizarea demersului și a provocat reținerea unor oameni de a se prezenta la urne.

Citatul exact este: „Al doilea element a fost asocierea acestui referendum cu un anumit personaj politic. S-a spus clar că «este referendumul lui X»”. La întrebarea redactorului: „Cine este X?”, am răspuns: „Evident, cei care au spus asta în spațiul public s-au referit la domnul Dragnea, pe care l-au asociat în mod insistent cu acest referendum, ignorând faptul că actualii guvernanți erau obligați să organizeze acest referendum”.

Așa cum se poate vedea, răspunsurile mele nu conțin nici un fel de judecare a nimănui, ci doar constată una dintre explicațiile participării reduse la referendum. De asemenea, nu am vorbit despre asocierea Bisericii Ortodoxe Române cu vreo parte a spectrului politic, aşa cum au insinuat unele titluri de presă, ci despre felul în care, în mass-media şi în opinia publică, referendumul a fost asociat în mod fals și forțat cu o persoană. (Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al Patriarhiei Române)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!