Sănătate
Reguli în igiena dentară a copiilor

Reguli în igiena dentară a copiilor

Andreea Rugină, 08 Iunie 2010

Igiena dentară la copii este la fel de importantă ca şi în cazul adulţilor, aşadar trebuie acordată o îngrijire corectă, atât dinţilor temporari (de lapte), cât şi celor definitivi. Primii dinţişori apar la 5-6 luni de viaţă, în timp ce ultimii dinţi temporari erup în jurul vârstei de 2,5-3 ani. Sănătatea dinţilor de lapte este foarte importantă în erupţia unor dinţi definitivi sănătoşi. Părinţii ar trebui să fie informaţi, astfel încât igiena orală a micuţilor să înceapă încă de la vârsta de 6 luni, cu periuţe adaptate acestei vârste şi fără a utiliza pasta de dinţi la primele şedinţe.

Astfel, după apariţia primilor dinţişori (incisivii inferiori), periajul se face cu mişcări uşoare, pentru a nu răni gingia bebeluşului. Apa, consumată imediat dupa masă, va curăţa foarte bine resturile alimentare din cavitatea orală a bebeluşului. Periajul riguros începe la 1,5-2 ani, cu periuţa adaptată acestei vârste, pasta de dinţi va trebui să fie fără fluor sau cu o cantitate cât mai mică, deoarece, până pe la 3 ani, copilul are obiceiul să înghită pasta de dinţi. Părinţii vor supraveghea realizarea periajului corect, de două ori pe zi.

Tehnica de spălare a dinţilor: periuţa este ţinută în unghi de 45 grade, se vor realiza mişcări rotative pe exteriorul şi interiorul dinţişorilor, pe verticală, insistând mai mult pe faţa dinţilor pe care mâncăm. În primii ani de viaţă, până când micuţul reuşeşte să-şi însuşească metoda corectă de periaj, părinţii vor trebui să realizeze, în faţa oglinzii, cu participarea copilului, periajul corect. Abia la vârsta de 7 ani copilul are dexteritatea necesară să realizeze singur şi corect periajul dentar. Periuţa de dinţi se schimbă la 3-4 luni sau atunci când părintele observă că perii acesteia s-au curbat.

Spălatul dinţişorilor seara, înainte de culcare, este piatra de încercare pentru mulţi părinţi, dar dacă copilului i s-a imprimat acest obicei, de a se spăla înainte de culcare, va fi pentru toată viaţa. Există diferite stimulente pentru a face micuţul să se spele seara la culcare: poate fi recompensat cu o poveste sau că a doua zi va merge în parc.

Părinţii sunt cei care trebuie să observe primele carii ce se formează pe dinţişorii de lapte. Acestea pot apărea ca nişte pete sau eroziuni. Acum este momentul ca micul pacient să viziteze cabinetul stomatologic.

Când ducem pentru prima oară copilul la stomatolog

Un rol foarte important în menţinerea unei sănătăţi orale a copilului o are alimentaţia acestuia: consumul de legume şi fructe în stare naturală, evitarea gustărilor dese dintre mese, consumul alimentelor cu zaharuri în timpul meselor, când secreţia de salivă este mai abundentă.

Prima vizita la medical stomatolog este indicată în jurul vârstei de 1-2 ani, chiar şi numai pentru ca acesta să se familiarizeze cu ceea ce înseamnă cabinetul stomatologic. Medicul dentist poate realiza, în scop profilactic, sigilarea molarilor definitivi, după vârsta de 6 ani, pentru a scădea incidenţa cariilor. Sigilarea înseamnă aplicarea unui "lac" pe faţele ocluzale (masticatorii) ale molarilor din spate, unde apar mai frecvent cariile. Sigilarea nu este dureroasă şi se realizează într-o singură şedinţa la medicul dentist. Regulile unei sănătăţi orale la copii sunt: periatul dinţilor de două ori pe zi, cu pastă după doi ani, şi sub supravegherea unuia dintre părinţi. Părinţii au obligaţia să ducă micuţul la stomatolog, cu o periodicitate între 3 şi 12 luni, şi să observe orice modificare apărută la suprafaţa dinţişorilor. Mulţi copii au obiceiul de a suge degetul mare sau mai multe degete, un obicei inofesiv până la vârsta de 2 ani, dar după vârsta de 3 ani acest obicei devine viciu şi va duce la modificarea ocluziei (a muşcăturii) şi înclinarea dinţilor, de aceea va trebui cerut ajutorul medicului stomatolog.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!