Republica Moldova este în pragul foametei

14 August 2007

▲ Pe fondul unei secete fără precedent, 80% din terenurile agricole sunt afectate z Daunele provocate de absenţa precipitaţiilor au fost evaluate la 1 miliard de dolari, adică jumătate din bugetul naţional al statului ▲ Preşedintele Vladimir Voronin a cerut ajutor atât statelor din CSI, cât şi ţărilor din Occident ▲ Apelul lansat a primit răspuns pozitiv din partea Rusiei, Belarusului, Uniunii Europene, precum şi de la o serie de organizaţii internaţionale ▲

În Republica Moldova au început să sosească ajutoare umanitare din Rusia şi Uniunea Europeană. Pe fondul unei secete fără precedent, ţara a ajuns în pragul foametei.

Presa rusă scrie că situaţia a fost catalogată drept catastrofală, având în vedere că 80% din terenurile agricole sunt afectate. Daunele provocate de absenţa precipitaţiilor au fost evalute la 1 miliard de dolari, adică jumătate din bugetul naţional al statului. Guvernul de la Chişinau a cerut ajutor atât statelor din CSI, cât şi Occidentului.

La Chişinău, piaţa a ajuns la fel de scumpă ca la Moscova

De mai bine de o lună, ţăranii moldoveni au început să-şi facă provizii de făină, cumpărată din magazinele locale sau adusă din Ucraina, notează „Nezavisimaia Gazeta“. Seceta a redus, practic, la zero şi recolta de fructe şi legume, care costa în pieţele din Chişinau aproape tot atât cât la Moscova, capitală considerată drept unul dintre cele mai scumpe oraşe din lume.

Rusia, Belarusul

şi Uniunea Europeană au sărit în ajutor

La Chişinău a fost creată o comisie formată din responsabili oficiali şi reprezentanţi ai ONG-urilor, care va monitoriza intrarea şi distribuirea ajutoarelor umanitare solicitate de preşedintele Vladimir Voronin. Apelul lansat a primit răspuns pozitiv din partea Rusiei, Belarusului, Uniunii Europene, precum şi de la o serie de organizaţii internaţionale. Grecia, spre exemplu, a oferit Moldovei 100 de mii de euro, iar regiunea rusă Altai a început furnizarea de grâu. Toate ajutoarele venite vor fi distribuite direct administraţiilor rurale, fără nici un fel de intermediari. Potrivit presei de la Chişinău, necesarul de produse calculat de autorităţi este reprezentat de 350 de mii de tone de grâu, 89 de mii de tone de cartofi şi 85 de mii de tone de produse lactate. Pus în faţa acestei crize, Guvernul de la Chişinău a elaborat un program de irigaţii, însă specialiştii declară că rezultatele lui se vor simţi abia în 2012.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!