Transilvania
Revoluționari de la 1848, pomeniți în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”

Revoluționari de la 1848, pomeniți în parohia clujeană „Adormirea Maicii Domnului”

16 Martie 2019

La Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din cartierul clujean Mănăștur, a avut loc joi, 14 martie, o slujbă de parastas oficiată în memoria celor care în noaptea de 27 spre 28 martie 1848 au redactat primul proiect de revendicări naționale revoluționare, care a fost definitivat de Marea Adunare Națională de la Blaj, din 3/5 mai 1848 - Florian Micaș, Iosif Hodoș, Alexandru Papiu Ilarian, Oprea Moroianu, Ioan Suciu și Ioan Buteanu. Evenimentul din 1848 a avut loc în vechea casă parohială a Parohiei „Adormirea Maicii Domnului”, pe fațada căreia a fost amplasată, în 14 mai 1998, o placă comemorativă din marmură albă.

Slujba de parastas a fost oficiată de pr. Bogdan Ivanov, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, de Dan Hognogi, Protopopul de Cluj I, pr. Dorin Ielciu și pr. Vasile Roman. „Știm ce a însemnat Revoluția de la 1848 pentru poporul român și să nu ne ferim să-i scoatem la lumină pe acești bărbați iluștri, care merită un loc în istoria Clujului și deopotrivă în mentalul colectiv al clujenilor”, a spus pr. Bogdan Ivanov.

La eveniment au participat cadre didactice din mediul universitar clujean, între care prorectorul Universității „Babeș-Bolyai”, prof. dr. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie „Gheorghe Barițiu”, alături de istoricul și cercetătorul Vasile Lechințan din cadrul Astrei - Despărțământul Cluj, istoricii Mircea Gheorghe Abrudan și Ela Cosma, din cadrul Institutului „Gheorghe Barițiu”. Evenimentul a fost organizat de Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca. (Pr. Cristian Marius Focșanu)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!