Biserică şi societate
Rezoluţie legată de redeschiderea Seminarului de la Halki

Rezoluţie legată de redeschiderea Seminarului de la Halki

Mihai Gojgar, 01 Decembrie 2009

Senatul Statelor Unite pregăteşte o rezoluţie prin care să solicite autorităţilor de la Ankara „redeschiderea neîntârziată şi fără condiţii“ a Seminarului ortodox de la Halki, informează Archons.org

Mai mulţi senatori americani au pregătit rezoluţia numărul 356 care este examinată în momentul de faţă de Comitetul pentru Afaceri Externe al Senatului Statelor Unite ale Americii. Documentul privind Seminarul de la Halki a fost prezentat de senatorul Benjamin L. Cardin, preşedintele Comisiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, şi conţine cererea parlamentarilor de peste ocean ca Guvernul turc să faciliteze redeschiderea Şcolii Teologice de la Halki de sub oblăduirea Patriarhiei Ecumenice, fără vreo condiţie sau întârziere. Rezoluţia precizează că Patriarhia de Constantinopol este o instituţie care a traversat 17 secole, fiind un centru al Bisericii Ortodoxe în lume, şi că şcoala de la Halki reprezenta principala instituţie de învăţământ teologic pentru Patriarhia Ecumenică până în 1971, anul închiderii ei de către autorităţile turce. Senatorul Cardin a citat şi cuvintele Preşedintelui Barack Obama, spunând că „libertatea religioasă şi de expresie conduce spre o societate civilă puternică şi vibrantă care are doar rolul de a întări statul, de aceea un pas ca acesta ar reprezenta un important semnal în Turcia şi în întreaga lume“. Şeful administraţiei americane şi-a afirmat susţinerea pentru redeschiderea Seminarului de la Halki în cadrul discursului său din Parlamentul turc din 6 aprilie, anul acesta. În Rezoluţia senatorilor americani se aminteşte şi de faptul că s-a constatat o bine-venită deschidere în acest sens şi din partea premierului de la Ankara, Recep Tayyip Erdogan, în cadrul întâlnirii cu Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu, de pe 15 august. Întâlnirea de la jumătatea lunii august a fost una istorică şi aşteptată şi s-a desfăşurat în prezenţa mai multor delegaţi reprezentând minorităţi religioase din Turcia. La finalul acelei întâlniri, premierul turc Erdogan a spus că „nu ar trebui să fim ca aceia care se adună, vorbesc şi apoi se împrăştie. Trebuie să avem rezultate“.

În finalul prezentării sale, senatorul Cardin a spus că „rămân încrezător şi îl încurajez pe prim-ministrul Erdogan să acţioneze decisiv şi fără condiţii în privinţa Seminarului de la Halki înainte de vizita sa la Washington, la începutul lunii decembrie“.

Discuţiile din Senatul american vin la scurt timp după ce Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu I, a efectuat o vizită apostolică în Statele Unite (17 octombrie-5 noiembrie), răstimp în care Sanctitatea Sa a avut numeroase întâlniri cu oficialităţi americane: preşedintele Barack Obama, vicepreşedintele Joseph Biden, secretarul de Stat Hillary Clinton, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, precum şi cu alţi membri ai Congresului de la Washington.

O şcoală internaţională

Şcoala Teologică de la Halki (situată pe una din insulele de la Marea Marmara) a fost, până la închiderea sa de către autorităţile turce în 1971, principala şcoală de teologie şi seminar primar al Patriarhiei Ecumenice.

Şcoala de teologie a fost înfiinţată pe ruinele vechii mănăstiri după ce patriarhul Gherman al IV-lea a vizitat insula în 1842. Apoi, cu aprobarea autorităţilor turce, s-au deschis şcoala de teologie şi Mănăstirea Sfintei Treimi la 1 octombrie 1844 printr-o ceremonie specială. Sfânta Şcoală Teologică din Halki a fost înfiinţată pentru a veni în întâmpinarea nevoilor Patriarhiei din Constantinopol, dar şi ale Bisericii în general. Studenţii din Halki nu sunt numai nativi greci, ci şi creştini ortodocşi din toată lumea, ceea ce a dat şcolii un caracter internaţional. Numeroşi profesori, preoţi, teologi, episcopi şi patriarhi ortodocşi au absolvit la Halki, inclusiv actualul Patriarh Bartolomeu I şi predecesorii său apropiaţi, Patriarhii Demetrius, Athenagoras şi Maxim al V-lea. Mulţi patriarhi, episcopi şi foşti profesori ai şcolii sunt înmormântaţi acolo. În 1971, seminarul a fost închis de o lege turcă ce nu permite universităţilor particulare să funcţioneze în Turcia. În 1988, Guvernul turc a ordonat dizolvarea Comitetului de administratori din Halki, până când criticile internaţionale ale deciziei Ankarei au silit autorităţile turce să anuleze ordinul. Halki a intrat în atenţia internaţională în anii recenţi. În octombrie 1998, ambele camere ale Congresului american au votat o rezoluţie care sprijină redeschiderea Seminarului din Halki. Preşedintele american Bill Clinton a vizitat Halki în timpul vizitei sale în Turcia din 1999 şi l-a îndemnat pe preşedintele turc Suleyman Demirel să permită redeschiderea şcolii. De asemenea, şi Uniunea Europeană a cerut, ca parte a negocierilor de aderare, acest lucru. Patriarhia a sperat că promisiunile din partea Guvernului turc de a permite redeschiderea seminarului vor fi respectate, dar acest lucru încă nu s-a întâmplat.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!