Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială România ar putea exporta carne şi produse din carne de porc după eradicarea pestei porcine

România ar putea exporta carne şi produse din carne de porc după eradicarea pestei porcine

Data: 09 August 2007

▲ „În momentul în care vom notifica Bruxelles-ul că nu mai avem nici un caz de pestă, specialiştii europeni vor efectua o misiune de evaluare şi, în cazul în care vor constata că sunt respectate toate normele europene din domeniu, vor putea decide reluarea exporturilor din România către ţările comunitare“, a spus preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş ▲ Conform strategiei de eradicare a pestei porcine clasice pe teritoriul României, există două tipuri de sisteme de creştere, cel profesional şi cel non-profesional, în funcţie de numărul de porci crescuţi ▲ Numărul total de porci crescuţi în gospodării este estimat la circa patru milioane de capete, în jur de 1,5 milioane de porci fiind crescuţi în ferme comerciale ▲

România va putea solicita Comisiei Europene (CE) regionalizarea zonelor libere de pestă porcină clasică şi reluarea exporturilor comunitare de carne şi produse de porc numai după închiderea ultimului focar de pestă de pe teritoriul României, a spus preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş. „În momentul în care vom notifica Bruxelles-ul că nu mai avem nici un caz de pestă, specialiştii europeni vor efectua o misiune de evaluare şi, în cazul în care vor constata că sunt respectate toate normele europene din domeniu, vor putea decide reluarea exporturilor din România către ţările comunitare“, a spus Roatiş. CE are programată o astfel de misiune în luna septembrie pentru evaluarea programului de vaccinare împotriva pestei porcine demarat în luna decembrie a anului trecut şi care urmează să fie finalizat la începutul lunii septembrie. Raportul oficial al misiunii de evaluare va fi publicat în „Jurnalul Oficial“ al Comisiei Europene după 30 de zile. Specialiştii veterinari afirmă că România nu a exportat în ultimii ani carne şi produse din carne de porc din cauza evoluţiei pestei porcine pe teritoriul României şi nu din cauza vaccinării împotriva acestei boli. Pentru un singur caz de pestă porcină notificat la Bruxelles este interzis comerţ intracomunitar, or la data luării deciziei pentru începerea vaccinării pe teritoriul României existau 760 de focare de pestă.

Două tipuri de sisteme de creştere a porcilor

În data de 22 iunie 2007 a fost stins ultimul focar de pestă porcină clasică de pe teritoriul României, în judeţul Mehedinţi, dar în aceste zile au fost depistate alte două focare în două ferme profesionale deţinute de compania americană Smithfield în judeţul Timiş. Potrivit ANSVSA, crescătorii români de porci mai au la dispoziţie trei săptămâni (31 august) pentru înregistrarea tipului de exploataţie şi sacrificarea porcilor vaccinaţi din gospodăriile individuale care au crescut mai mult de trei animale. Conform strategiei de eradicare a pestei porcine clasice pe teritoriul României, există două tipuri de sisteme de creştere, cel profesional şi cel non-profesional. Crescătorii trebuie să se încadreze într-una dintre categoriile de exploataţii şi anume în cea non-profesională pentru consum familial, cu un efectiv de până la trei porci, destinat numai consumului familial, nu şi comercializării, sau în exploataţie non-profesională-microfermă comercială, cu un efectiv de până la 20 de porci. Aceştia pot fi comercializaţi în viu numai în târguri sau pieţe autorizate sanitar-veterinar de pe piaţa locală, dar este interzisă vânzarea cărnii şi a produselor din carne obţinute de la aceste animale. În sistemul de creştere profesional este inclusă exploataţia comercială cu peste 20 de porcine, dar care îndeplineşte toate condiţiile de biosecuritate, deţine autorizaţii sanitar-veterinare şi cerinţele minime tehnologice. Porcinele vii, carnea şi produsele din carne din aceste ferme pot fi comercializate pe piaţa naţională. Numărul total de porci crescuţi în gospodării este estimat la circa patru milioane de capete, în jur de 1,5 milioane de porci fiind crescuţi în ferme comerciale. În România există în jur de 1,2 milioane gospodării în care se cresc între unu şi trei porci.