Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială România este campioană la producţia de miere

România este campioană la producţia de miere

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Mariana Bahcevan - 21 Ianuarie 2017

România a ajuns ţara cu cea mai mare producţie de miere din Uniunea Europeană (UE), potrivit datelor Comisiei Europene (CE), în condițiile în care a primit 10% din fondurile alocate în domeniu de comunitatea europeană.

Un raport CE privind evoluţia producţiei de miere în țările membre UE şi a numărului de apicultori din fiecare stat arată că cea mai mare cantitate de miere provine în special din partea de sud a Uniunii, unde condiţiile climatice sunt mai favorabile apiculturii. România, de exemplu, a înregistrat la finalul anului 2015 cea mai mare producţie de miere de albine la nivelul UE, de 35.000 tone de miere de albine, comparativ cu 20.000 de tone în 2014. Suntem urmați de Spania, cu 32.000 de tone, şi de Ungaria, cu 30.700 de tone.

Cu o producție de aproximativ 250.000 de tone/an, UE este al doilea producător mondial de miere (după China). Cu toate acestea, nu se produce suficientă miere pentru a acoperi propriul consum. În 2015, procentul de autoaprovizionare a fost de aproximativ 60%. Comisia arată că în Uniune sunt estimați aproximativ 600.000 de apicultori pentru 2017-2019, în scădere cu circa 25.000 față de 2014-2016, din motive legate de vârstă și în condițiile în care nu sunt înlocuiți de alți apicultori.

Germania este una dintre puținele țări membre care au reușit să oprească declinul numărului de apicultori. Asociația germană a apicultorilor a acordat prioritate unei strategii de recrutare a apicultorilor și a pus la dispoziție cursuri pentru începători, astfel crescând numărul apicultorilor activi.

În 2015, 96% dintre apicultorii europeni administrau mai puțin de 150 de stupi, cifră ce îi clasează pe aceștia sub categoria „profesionişti”. Doar 4% din apicultorii din UE dețineau peste 150 de stupi și au putut fi clasificați apicultori profesioniști. Pragul este contestat de unele asociații de apicultori, care consideră că numărul de 40 de stupi este mai adecvat.

Pentru anii apicoli 2014 și 2015, UE a pus la dispoziție programe de susținere a apiculturii, în valoare totală de 66,2 milioane de euro: 33,1 milioane de euro din bugetul Uniunii și 33,1 milioane de euro din bugetul național al statelor membre. Țările cu cele mai multe fonduri absorbite din aceste 33,1 milioane de euro sunt Spania (16%), Franța (11%) și România cu 10%. Potrivit datelor CE, pentru programele perioadei 2014-2016, în Europa existau aproximativ 16 milioane de stupi.

Datele statistice arată că, anual, un român consumă în medie 500-550 de grame de miere, consum în creștere față de acum 10 ani, dar de 3-4 ori mai puțin comparativ cu cele două kilograme consumate în Germania sau 1,5 kilograme în Olanda și Belgia.