România, groapa de gunoi a Italiei?

29 Mai 2007

Tehnicieni din cadrul Ministerului Mediului din Italia vin astăzi în România în vederea perfectării unui acord privind transferul de gunoaie menajere. Vizita delegaţiei italiene are loc pe fondul scandalului deşeurilor din oraşul Napoli şi din provincie, care a suscitat noi proteste în Italia. Locuitorii din Acerra (localitate din Italia) au protestat deja în trecut împotriva opţiunii de a stabili pe teritoriul localităţii un incinerator de gunoaie ce va urma să fie finalizat în luna octombrie, iar duminică au protestat împotriva deciziei de a redeschide, ca locaţie de stocare provizorie,un spaţiu pentru depozitarea a 4.000 de tone de gunoaie - dintre care 3.000 de la Napoli. Preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, i-a telefonat duminică, în cursul după-amiezei, primarului din Montecorvino Pugliano unde sute de persoane au ocupat gara pentru a protesta împotriva descărcării gunoaielor la Parapoti. Ministerul român al Mediului şi Dezvoltării Durabile a precizat, ieri dimineaţă, printr-un comunicat de presă, că România nu a primit nici o solicitare oficială de depozitare şi incinerare pe teritoriul său a unei cantităţi de deşeuri care să provină din Italia.

Ministerul de resort precizează că orice import de deşeuri este autorizat de Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM), pe baza unei notificări din partea statului care doreşte să facă o astfel de operaţiune. Conform acestei proceduri, autorităţile româneşti nu au fost notificate în legătură cu dorinţa vreunei ţări de a depozita sau incinera în România o cantitate de deşeuri.

Pentru a evita apariţia unor transporturi ilegale de deşeuri, ministrul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Attila Korodi, a cerut ANPM să informeze toţi proprietarii sau administratorii de spaţii de depozitare de deşeuri în privinţa condiţiilor legale pentru desfăşurare de activităţi în acest domeniu, cu specificarea faptului că încălcarea acestora atrage, după sine, suportarea sancţiunilor prevazute de lege.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!