România poate scăpa de salvgardarea în agricultură dacă ascultă cu atenţie de CE

27 Octombrie 2007

▲ Fostul preşedinte al Parlamentului European, Pat Cox, a apreciat că este optimist în ceea ce priveşte situaţia României pe problemele de agricultură ▲ România trebuie să aibă o agricultură competitivă atât în fermele mari, cât şi în cele mici din mediul rural ▲ Cox a apreciat că România trebuie să aibă un sistem de control în teren foarte bine pus la punct pentru a administra eficient banii europeni şi pentru a evita, astfel, activarea clauzei de salvgardare pe agricultură ▲

România poate evita clauza de salvgardare pe agricultură dacă va face ce ne cere Uniunea Europeană pentru administrarea eficientă a banilor europeni, a declarat Pat Cox, fostul preşedinte al Parlamentului European (PE) şi Preşedinte al Mişcării Europene Internaţionale. „Există o apreciere profundă asupra progresului semnificativ realizat de România şi cred că acest lucru va duce la un rezultat pozitiv pentru România. Sunt îndreptăţit să fiu optimist în ceea ce priveşte concluziile Comisiei Europene asupra României, deşi nu vorbesc în numele niciunei instituţii europene, ci doar ca reprezentant al unei organizaţii civile“, a spus Cox. Acesta a precizat că este conştient de greutatea întâmpinată de România, o dată din cauza trecerii de la economia centralizată la una de piaţă, dar şi de efortul făcut pentru integrare. „De aceea, consider că trebuie să facem dovada unei simpatii pentru cei care au trecut prin aceste experienţe“, a subliniat fostul şef al PE. Reprezentantul Mişcării Europene Internaţionale consideră că politica din România şi cea de la Bruxelles trebuie să fie structurată în două direcţii, pe de o parte să se refere la politica socială, atât pentru agricultori, cât şi pentru cei care locuiesc în zonele rurale, şi pe de altă parte pentru dezvoltarea unei agriculturi competitive şi moderne.

Agricultură competitivă şi modernă pe toate planurile

„Acest lucru se va realiza numai ajutând tinerii fermieri să se pregătească, investind în formarea lor profesională şi în cercetare agricolă, dar şi în creşterea producţiei la hectar. Realizarea doar a unui singur lucru nu este suficientă“, a adăugat Pat Cox. Nu în ultimul rând acesta a precizat că România nu trebuie să se concentreze doar pe fermele mari şi să ignore societatea rurală sau doar pe societatea rurală şi să ignore handicapul productiv şi economic. „Aceste două părţi împreună şi cu o voce susţinută a fermierilor la Bruxelles pot obţine solidaritatea şi banii necesari pentru efectuarea investiţiilor în ambele sectoare“, a spus Cox. În urma discuţiilor avute cu reprezentaţii fermierilor români, fostul şef al PE a menţionat că agricultorii din România sunt gata să îşi exprime opinia şi să îşi apere interesele la UE. „UE nu e URSS şi de aceea nu trebuie să faceţi ceea ce vi se spune fără să comunicaţi ceea ce vă frământă, pentru că sunteţi un membru cu drepturi depline al UE. Această voce a fermierilor este importantă în România, pe lângă autorităţi, dar şi la Bruxelles“, a spus Pat Cox.

Control eficient pentru administrarea banilor europeni

De asemenea, acesta a apreciat că România trebuie să aibă un sistem de control în teren foarte bine pus la punct pentru a administra eficient banii europeni şi pentru a evita, astfel, activarea clauzei de salvgardare pe agricultură. „Dacă acest sistem nu este bine pus la punct, este posibil să fie activată clauza de salvgardare“, a precizat Pat Cox, după întâlnirea de la Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii patronatelor din agricultură. În opinia acestuia, clauza de salvgardare este o opţiune în momentul de faţă, având în vedere situaţia în care se află România, „dar este puţin probabil că va fi activată de această dată“. Preşedintele Mişcării Europene Internaţionale, Pat Cox, fostul preşedinte al Parlamentului European, a efectuat o vizită în România în zilele de 25 şi 26 octombrie. Comisia Europeană a avertizat, recent, România să respecte termenul de 9 noiembrie stabilit pentru remedierea unor deficienţe la sistemul IACS pentru evitarea activării clauzei de salvgardare.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!