Românii din Valea Timocului au fost recunoscuţi ca minoritate naţională

17 August 2007

Românii din Valea Timocului, cunoscuţi drept vlahi, au obţinut recunoaşterea statutului de minoritate naţională. Decizia guvernului de la Belgrad înseamnă, printre altele, că limba română ar putea fi predată în premieră în şcolile din Serbia unde românii timoceni sunt majoritari. Până acum, numai românii din Vojvodina sârbească aveau statut de minoritate naţională. Consiliul românilor timoceni, numit în limba sârbă Consiliul Naţional al Vlahilor, iar în graiul local Consiliul Naţional al Românilor, a fost constituit în 2006 de minoritatea românească locală, conform prevederilor legale din Serbia şi după modelul celorlalte minorităţi naţionale.

Liderilor românilor vlahi din Valea Timocului li s-a refuzat însă recunoaşterea oficială ca statut de minoritate naţională de către fostul guvern de la Belgrad. Principalul motiv invocat ar fi fost faptul că în documentele de constituire ale Consiliului apărea scris că limba română este limba pe care o vorbesc vlahii din Timoc.

Disputa pe această temă a blocat validarea statutului de minoritate naţională pentru vlahii români, însă noul guvern de la Belgrad, condus tot de Vojislav Kostunica, dar care are acum în componenţa sa apropiaţi ai preşedintelui Serbiei, Boris Tadic, de la Partidul Democrat, a schimbat lucrurile. Vlahii au fost recunoscuţi, în sfârşit, ca minoritate naţională, iar limba română a fost acceptată ca fiind limba lor maternă. La ultimele alegeri generale din Serbia, vlahii au susţinut Partidul Democrat pro-european al preşedintelui Boris Tadic. Recunoaşterea oficială a minorităţilor românilor din Valea Timocului le va aduce acestora suma de 70.000 de euro anual din partea statului sârb, pentru a-şi putea susţine limba maternă şi cultura.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!