Timp liber
Românul Gheorghe Botezatu, precursor al programului Apollo

Românul Gheorghe Botezatu, precursor al programului Apollo

28 Decembrie 2012

În 1920, matematicianul român Gheorghe Botezatu a reuşit să facă primele calcule corecte ale traiectoriilor posibile Pământ - Lună, calcule care au fost folosite după aceea la pregătirea programelor Apollo (al căror părinte a fost sibianul Herman Oberth). Tot el a fost şi şeful echipei de matematicieni care a lucrat la proiectul rachetei "Apollo" ce a dus primul om pe Lună.

Botezatu s-a născut în 1883 la Iaşi, unde a urmat studiile liceale şi pe cele universitare, a studiat apoi în Rusia, la Petrograd, absolvind facultăţile de Matematică şi Ştiinţe Naturale. Şi-a luat doctoratul la Sorbona, fiind creditat ca primul om cu o lucrare de acest gen în domeniul aviaţiei ("Étude de la stabilité de lâaéroplane" - 1911).

Revenit în ţară ca profesor, în jurul anului 1918, nu a stat aici prea mult, emigrând în Statele Unite ale Americii, unde i s-a oferit postul de director al Laboratorului de Aerodinamică şi de profesor la Universitatea din Dayton, Ohio. În 1921 a semnat un contract cu Armata SUA, pentru care s-a obligat să construiască unul dintre cele mai mari elicoptere din acea vreme. În 1922-1923, "Caracatiţa zburătoare", elicopterul pe care l-a construit, a zburat cu succes de mai multe ori, însă doar la o altitudine de 2 metri. A murit la 1 februarie 1940, în Boston, în urma unei operaţii. În semn de recunoaştere şi preţuire a meritelor sale în inventică şi cercetare, Muzeul Naţional al Aerului şi al Spaţiului din Washington a expus părţi din elicopterul său care pot fi văzute şi în zilele noastre.


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!