Theologica
Rugăciune pentru cei adormiți

Rugăciune pentru cei adormiți

Pe lângă parastasele şi pomelnicele pe care le facem pentru cei adormiţi, putem rosti şi rugăciunea: „Doamne, Iisuse Hristoase, odihnește pe robii tăi!” Se cuvine să ne rugăm cu atât mai mult pentru cei adormiți, față de cei vii, cu cât cei trecuți la cele veșnice nu se mai pot ajuta pe ei înșiși, pentru că timpul pe care l-au primit de la Dumnezeu pentru a lucra mântuirea lor s-a sfârșit. Bunul Dumnezeu, însă, dorește ca toți, chiar și în ultima clipă, să se mântuiască şi așteaptă de la noi să oferim de bunăvoie jertfa noastră de rugăciune pentru sufletele celor adormiți, pentru a primi iertare de păcate şi viaţă veşnică.

Părintele arhim. Arsenie Katerelos explică: „Când începem să spunem rugăciunea «Doamne, Iisuse Hristoase, odihnește pe robii tăi», cu sau fără șiragul de metanii pe mână, prima dată vom rosti câteva nume ale celor adormiți, părinți, rude, apropiați etc. Adică, doar prima dată când vom ajunge la «odihnește pe robii tăi» vom spune aceste nume ale celor apropiați, și nu le vom repeta, mai apoi, de fiecare dată când vom spune rugăciunea, pentru ca mintea noastră să nu devină confuză, repetând continuu aceleași nume. Acolo, în acele cuvinte, «odihnește pe robii tăi», sunt cuprinși toți frații noștri cei trecuți la Domnul de-a lungul veacurilor, dar, mai mult de atât, în mod separat, unic și deosebit, se află și cei ale căror nume le-am pomenit prima dată, la început”.

Astfel, rugăciunea este cea mai întâlnită formă de ajutorare a celor adormiţi. Fiecare dintre noi să ne obişnuim ca în rugăciunile noastre să-i pomenim pe cei adormiţi cu mai multă grijă şi stăruinţă, pentru că suntem datori să ne rugăm pentru cei din neamul nostru trecuţi la Domnul. Rugăciunea Bisericii împreună cu rugăciunea personală ne pun în contact cu Maica Domnului, cu sfinţii, care pot mijloci la Bunul Dumnezeu pentru iertarea şi mântuirea celor adormiţi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!