Actualitate religioasă
Rugăciune și cinstire pentru ocrotitorul Banatului

Rugăciune și cinstire pentru ocrotitorul Banatului

Răzvan Fibișan, 18 Septembrie 2017

Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, patronul spiritual al Catedralei Mitropolitane din Timișoara și ocrotitorul Banatului, a reunit şi în acest an în rugăciune, în orașul de pe Bega, mii de credincioși din întreg cuprinsul Patriarhiei Române, Patriarhiei Alexandriei și Pătriarhiei Serbiei.

În preajma sărbătorii Sfântului Ierah Iosif cel Nou de la Partoș, zeci de credincioși bănățeni au purces într-un pelerinaj pedestru, pe urmele sfântului, ca expresie a evlaviei față de ocrotitorul spiritual al Banatului, dar și ca expresie a comuniunii interpersonale, în duh de rugăciune. Aceștia s-au deplasat de la Mănăstirea Timișeni-Șag, parcurgând, în rugăciune și imnuri doxologice, aproximativ 50 km, până la Mănăstirea Partoș, locul unde Sfântul Iosif s-a retras, petrecând ultimii trei ani din viață. Acest pelerinaj reiterează, în mod simbolic, drumul pe care l-a parcurs Sfântul Mitropolit Iosif în 1653, din cetatea Timișoarei până la Mănăstirea Partoșului, transformând, astfel, mica mănăstire într-o importantă și căutată vatră monahală.

Procesiune cu racla Sfântului Ierarh Iosif pe străzile Timișoarei

În ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, mii de credincioși din toate părțile țării au venit la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a se ruga și a aduce prinos de cinstire Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș. Programul slujbelor dedicate cinstirii ocrotitorului spiritual al Banatului a debutat cu slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată, în prezența Întâistătătorului Mitropoliei Banatului, Înaltprea­sfințitului Părinte Ioan și a Preasfințitului Părinte Inochentie, Episcop de Burundi și Rwanda (Patriarhia Alexandriei), de Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Conform unei frumoase tradiţii, după otpustul slujbei de seară, a avut loc pe străzile Timișoarei procesiunea cu sfintele moaşte ale ocrotitorului Banatului, la care au luat parte mii de credincioşi cu lumânări în mână, monahi, monahii și o mul­țime de tineri de la ASCOR și de la parohiile din Timișoara, implicați în activitățile de cateheză.

Sobor de șase arhierei la hramul Catedralei din Timișoara

De șase decenii, credincioșii bănățeni și nu numai au bucuria de a-l prăznui pe Sfântul Iosif cel Nou, Mitropolitul Timișoarei, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 1956. La 15 septembrie, în ziua sărbătorii Sfântului Mitropolit Iosif, mii de credincioși au venit la cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, împreună cu Preasfințitul Părinte Inochentie, Episcopul de Burundi și Rwanda, Preasfințitul Părinte Nikanor, Episcopul sârb de Banat, Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timi­șoarei, și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. Din soborul slujitor au făcut parte clerici de la Centrul eparhial, protopopi, stareți și ieromonahi de la mănăstirile din Patriarhia Română. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul bizantin „Sfântul Ierarh Nicolae” al Facultății de Litere, Istorie și Teologie din Timișoara.

Alături de numărul mare de credincioși, la sărbătoarea Banatului au fost prezente atât oficialități locale și județene, cât și reprezentanți ai mediului academic și universitar timișorean.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, care a schițat principalele repere privitoare la viața Sfântului Iosif cel Nou, un model pentru toți dreptmăritorii creștinii.

„Este zi de sărbătoare în Banat, când credincioși din această parte de țară, și nu numai, au venit să-I mulțumească lui Dumnezeu, pentru că în urmă cu apropae 400 de ani le-a trimis un păstor sfânt, pe Sfântul Iosif cel Nou de la Partoș. Sfântul Iosif, încă de pe când viețuia în Sfântul Munte, era considerat un om cu viață sfântă, ce a bineplăcut lui Dumnezeu. Atunci când a venit în Banat, teritoriu aflat sub ocupare otomană, Sfântul Iosif a avut cu aceștia o bună pace și înțelegere. Așa se face că sfântul și-a putut defășura activitatea ca păstor duhovnicesc al credincioșilor bănățeni. Acest lucru se poate observa și astăzi, când sfântul ne-a adunat astăzi împreună din mai multe colțuri ale lumii, pentru că sfinții sunt cei care ne unesc în rugăciune unii cu alții”, a precizat Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Sfintele moaşte au rămas spre închinare şi cinstire până sâmbătă, 16 septembrie, când, după slujba Acatistului Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ele au fost reaşezate în locul obişnuit de închinare, din dreapta naosului catedralei.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!