Banat
Rugăciuni pentru ultimul rege al României la Timișoara

Rugăciuni pentru ultimul rege al României la Timișoara

Răzvan Fibișan, 08 Decembrie 2017

Sute de credincioși timișoreni au venit la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, pentru a-i aduce prinos de cinstire Marelui Ierarh al Mirelor Lichiei, ocrotitorul copiilor și al nevoiașilor. Îndată după otpustul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de soborul slujitor, a oficiat slujba de pomenire pentru odihna sufletului Majestății Sale Regele Mihai I al României.

Contribuția Majestății Sale a fost una deo­sebită pentru ridicarea locașului de cult simbol al Timișoarei, iar acest lucru a fost evidențiat și de Mitropolitul Banatului. „În urmă cu 71 de ani, Regele Mihai, după ce a contribuit la zidirea acestei catedrale, a fost invitat de bănățeni să participe la sfințirea ei. Dacă atunci l-au așteptat cu inimile deschise și cu dangătul de clopot, astăzi, credincioșii din părțile Banatului îi petrec sufletul până la porțile cerului, în rugăciune și în dangăt de clopot. Am făcut astăzi această pomenire pentru Regele Mihai, pentru tot ce a făcut pentru țară și pentru Banat, de a ridica o asemenea catedrală, mândria Banatului și a țării. Am făcut această pomenire și în amintirea prieteniei sincere pe care a avut-o Regele Mihai cu Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nicolae, care l-a primit cu bucurie în această catedrală. De acum, amândoi se vor întâlni în Patria de Sus. Dumnezeu să-l ierte și să-i răs­plă­tească însutit pentru tot ceea ce a făcut pentru bănățeni, pentru toți românii și pentru țară!”, a spus IPS Părinte Ioan.

Alături de credincioși, la slujbă au fost prezenți vicepremierul României, Paul Stănescu, reprezen­tanți ai autorităților județene și locale, reprezentanți ai institu­țiilor de învățământ superior din municipiu, precum și primari din mai multe localități ale județului Timiș.

La final, în dreptul portretului votiv al Regelui Mihai, aflat în pronaosul catedralei, Mitropolitul Banatului și oficialitățile prezente au depus flori, după care au scris câte un mesaj în Cartea de con­doleanțe deschisă în memoria fostului suveran român.

Contribuția suveranului României pentru bănățeni

Legătura Regelui Mihai I al României cu Timișoara a fost una foarte strânsă. Astfel, în 1944, în urbea de pe Bega a fost înființată, prin decret regal, Universitatea de Vest, iar anul următor Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Universitatea de Științe Agricole, care, începând cu anul 2013, este singura din țară ce îi poartă numele (Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” Timișoara).

Tot prin decret regal, Regele Mihai este cel care a contribuit la înființarea mai multor instituții de cultură din Timișoara. Astfel, pe 30 martie 1946, Majestatea Sa Regală a semnat actul de naștere al Operei Naționale Române Timi­șoara, iar în 1947, pe cel al Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Nu în ultimul rând, fostul suveran al României a fost și ctitorul principal al Catedralei Mitropolitane „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara. Sub domnia Regelui Mihai I, la 6 octombrie 1946, a fost sfințit monumentalul locaș de cult, fiind la acea vreme cea mai impozantă biserică din țară. Majestatea Sa a luat parte la ceremonia religioasă de târnosire, alături de Preafericitul Părinte Nicodim, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ierarhii Mitropoliei Ardealului, prim-ministrul Petru Groza și de oficialitățile locale.

După anii 1990, Majestatea Sa a participat de mai multe ori la slujbele de Înviere sau de Crăciun, oficiate în sfântul locaș. Pentru ctitorirea Catedralei Mitropolitane și a instituțiilor culturale și academice din Timi­șoara, Regelui Mihai i-a fost decernat, în semn de recunoștință, titlul de cetățean de onoare al municipiului, primind, totodată, și distincția doctor honoris causa al celor patru universități de stat.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!