S-a inaugurat Centrul de Presă „Basilica“ al Patriarhiei Române

ştefan Mărculeţ, 29 Octombrie 2007

▲ La hramul de sâmbătă, 27 octombrie a.c., Capitala a fost în sărbătoare z Mii de pelerini s-au închinat moaştelor Sfântului Dimitrie cel Nou, aşezate în curtea Patriarhiei ▲ Un sobor de ierarhi, condus de Prea Fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală ▲ La slujbă au participat oficialităţi, invitaţi de onoare şi credincioşi ▲ Preşedintele Traian Băsescu a fost distins de Patriarhul României cu „Crucea patriarhală“ pentru mireni, aceasta fiind prima din noua ediţie a celei mai înalte distincţii pe care Biserica Ortodoxă Română o acordă mirenilor ▲ În ziua Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ierarhii au sfinţit studioul televiziunii Patriarhiei Române, Trinitas TV, şi al postului de radio Trinitas, ambele amenajate în incinta Palatului patriarhal ▲

Ziua de cinstire a Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou din Basarabi, ocrotitorul Capitalei de mai bine de două secole, a fost deosebită, atât prin mulţimea evenimentelor desfăşurate la Patriarhia Română în această perioadă, cât şi prin faptul că a fost primul hram la care a participat noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Prea Fericitul Părinte Daniel. Miile de credincioşi au umplut curtea catedralei patriarhale şi drumul de pe Dealul Patriarhiei încă de la primele ore ale dimineţii. Sâmbătă, în ziua hramului, în Catedrala patriarhală, un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, condus de PF Părinte Patriarh Daniel, a oficiat Sfânta Liturghie. Au slujit în Catedrala patriarhală IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Gherasim, Episcopul Râmnicului, PS Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, PS Calinic, Episcopul Argeşului şi Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunării de Jos, PS Damaschin, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, PS Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului, PS Vincenţiu Ploieşteanul şi PS Ciprian Câmpineanul, Episcopi-Vicari Patriarhali, PS Sebastian Ilfoveanul şi PS Varsanufie Prahoveanul, Episcopi-Vicari ai Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi PS Irineu Slătineanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Râmnicului. În cadrul Sfintei Liturghii, PF Părinte Patriarh Daniel a rostit un cuvânt de învăţătură, subliniind virtuţile pe care le-a avut Sfântul Dimitrie din Basarabi. „A fost mai întâi păstor şi se ruga mult. Era un noviciat, o pregătire pentru mănăstire, pentru că Îl simţea pe Dumnezeu prezent pretutindeni. Era atât de sensibil, atât de milostiv în sufletul său, încât se spune că ani de zile s-a pocăit şi a plâns pentru că din greşeală a călcat cu piciorul şi a strivit un pui de pasăre. A devenit apoi monah, a mers în pustie, şi atunci când şi-a simţit sfârşitul aproape, s-a aşezat între două lespezi de piatră, care simbolizau sicriul, iar apoi şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu“, a explicat PF Părinte Patriarh Daniel.

Prea Fericirea Sa a evidenţiat apoi semnificaţia pelerinajelor care se fac la moaştele sfinţilor, în care „se simte, ca şi în sufletul lor, al pelerinilor, prezenţa harului lui Dumnezeu“. De asemenea, Întâistătătorul BOR a arătat că noi nu cinstim natura umană a sfinţilor, ci pe Dumnezeu, „prezent prin harul şi prin lucrarea Sa în natura umană“.

Noua „Cruce patriarhală“ pentru preşedintele României

Printre invitaţii de onoare prezenţi sâmbătă în Catedrala patriarhală, s-a aflat şi preşedintele României, Traian Băsescu, care, în cadrul Sfintei Liturghii, a fost distins de PF Părinte Patriarh Daniel cu noua „Cruce patriarhală“ pentru mireni, cea mai mare distincţie pe care Patriarhia Română o oferă unui mirean. Zilele trecute s-a lucrat la noua ediţie a distincţiei special pentru evenimentul de sâmbătă. „Crucea patriarhală“ a fost oferită preşedintelui Traian Băsescu pentru că „a arătat o preţuire deosebită pentru Biserica noastră, numind-o de mai multe ori «Biserică Naţională» şi pentru că apreciază rolul religiei în societate, în popor şi în relaţiile dintre popoare, cu rugămintea şi cu convingerea că ne va ajuta să rezolvăm defintiv problema locului pe care va fi construită viitoarea Catedrală a Mântuirii Neamului“, după cum s-a exprimat PF Patriarh Daniel. Preşedintele a mulţumit pentru distincţia primită şi a evidenţiat rolul deosebit pe care Biserica îl are în societatea contemporană, acela de „stâlp moral de care toţi avem nevoie“.

▲ Patriarhia a inaugurat la Bucureşti două instituţii misionare

În aceeaşi zi, după Sfânta Liturghie, soborul de ierarhi, condus de PF Părinte Patriarh Daniel, a oficiat slujba de sfinţire a studiourilor TV şi Radio Trinitas din Bucureşti. Cele două studiouri fac parte din noul Centru de Presă „Basilica“ al Patriarhiei Române, care va cuprinde şi ziarul „Lumina“, precum şi o agenţie de ştiri. După slujba de sfinţire, Întâistătătorul BOR a argumentat necesitatea existenţei acestor instituţii misionare ale Patriarhiei Române şi a mulţumit tuturor celor care au contribuit la realizarea lor. „Pe de o parte, foarte mulţi oameni nu mai pot veni la biserică, fiind departe de ea sau fiind bolnavi, bătrâni, în suferinţă. Pe de altă parte, cei care vin duminică de duminică la biserică au nevoie ca în timpul săptămânii să-şi întărească credinţa, să o îmbogăţească prin emisiunile posturilor de televiziune şi radio, pentru a putea transmite altora credinţa ortodoxă. Suntem parte vie din Biserică, în fiecare clipă, în fiecare ceas, în fiecare zi, în fiecare săptămână“, au fost cuvintele Patriarhului BOR. Amenajarea şi echiparea celor două studiouri s-a făcut în trei săptămâni, cu fonduri proprii. Atât frecvenţele Radio Trinitas, cât şi licenţa de emisie pentru Trinitas TV, pe care le deţinea Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, au fost transferate la Patriarhia Română. După cum a menţionat PF Părinte Patriarh Daniel, „la Iaşi vor rămâne cele două studiouri, dar altele noi au apărut astăzi (n.r: sâmbătă, 27 octombrie) aici, la Bucureşti, care sunt mult mai necesare ca ştiri, ca noutate la zi. În acelaşi timp, trebuie să spunem că 70% din activitatea televiziunii se va desfăşura la Bucureşti, după cum 70% din activitatea postului de radio se va desfăşura la Iaşi“.

În cadrul aceluiaşi eveniment, Patriarhul BOR a acordat „Crucea moldavă“ pentru mireni şi Diploma de Onoare „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), dl. Răsvan Popescu, şi membrului CNA, dl. Radu Teodorel. Răsvan Popescu a mulţumit pentru distincţiile primite şi a apreciat iniţiativa Patriarhiei privind cele două instituţii media ca fiind „o alternativă la posturile comerciale“.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!