Salarii minime de 880 de lei câştigate în instanţă pentru profesorii din FEN

03 Noiembrie 2007

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a dat câştig de cauză, ieri, Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) în procesul privind stabilirea unui salariu minim de 880 de lei pentru salariaţii angajaţi pe posturi pentru care se cer studii superioare. Decizia nu este definitivă, Ministerul Educaţiei putând face recurs.

Preşedintele FEN, Cătălin Croitoru, a declarat că această decizie este executorie şi va fi pusă imediat în aplicare, chiar dacă se va declara recurs de către partea adversă. De asemenea, el a precizat că hotărârea se aplică numai membrilor FEN.

Pe de altă parte, Croitoru şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care s-a desfăşurat procesul la Curtea de Apel Bucureşti, unde judecătorii au amânat de patru ori pronunţarea în acest dosar. De asemenea, Croitoru s-a arătat surprins că decizia judecătorilor nu a fost făcută în şedinţă publică şi a precizat că se va plânge comisarului european pentru Justiţie.

FEN a chemat în judecată Guvernul, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse şi Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) pentru obligarea la respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă naţional privind salariul minim de 880 de lei pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care condiţia de pregătire cerută este cea de studii superioare şi începerea negocierilor colective la nivel de ramură.

În urma demersurilor FEN, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNDC) a recomandat MECT să elimine tratamentul diferenţiat aplicat personalului din învăţământ cu privire la cuantumul salariului minim brut.

Hotărârea CNCD vine ca urmare a petiţiei înaintate de FEN cu privire la existenţa mai multor valori stabilite de Guvern pentru salariul minim pe economie.

FEN a deschis procesul în instanţă după ce, în judeţul Dolj, mai multe cadre didactice au chemat în judecată Consiliul Local şi Primăria Craiova, precum şi instituţiile şcolare unde sunt angajaţi, invocând nerespectarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010, care prevede că salariul minim brut negociat pentru un program complet de lucru de 170 de ore, în medie, este de 440 de lei, adică 2,59 lei/oră, începând cu 1 ianuarie 2007, iar pentru personalul încadrat pe funcţii de studii superioare este de 880 de lei.

Tribunalul Dolj a admis cererea cadrelor didactice şi a dispus, în luna iunie, ca toate unităţile şcolare acţionate în instanţă să încadreze cadrele didactice reclamante cu salariul de 880 de lei începând cu 1 ianuarie 2007 şi să achite acestora diferenţa dintre salariul astfel stabilit şi salariul efectiv plătit în perioada 1.01.22.06.2007, diferenţe lunare reactualizate cu rata inflaţiei.

Pe 17 octombrie, preşedintele Uniunii Sindicatelor Independente din Învăţământ Dolj, Constantin Rada, declara că Guvernul riscă să fie implicat în zeci de mii de procese dacă nu este aplicat coeficientul de multiplicare tuturor cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar. „După ce mai mulţi debutanţi au câştigat în instanţă acest drept, care era prevăzut în lege, vom derula în continuare, la nivelul judeţului Dolj, zeci de mii de procese, pentru că fiecare profesor trebuie să acţioneze individual în judecată pentru a-şi câştiga drepturile. Vom bloca instanţele de judecată, pentru că şi colegii din celelalte judeţe ne vor urma exemplul. Dacă nu se va respecta legea, vom reclama Guvernul României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului“, a mai precizat Constantin Rada. (O.R.)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!