Actualitate religioasă
Săptămâna brânzei, ultima perioadă pregătitoare dinaintea Postului Mare

Săptămâna brânzei, ultima perioadă pregătitoare dinaintea Postului Mare

Pr. Ciprian Bâra, 12 Februarie 2018

Potrivit rânduielii bisericeşti, înainte de începerea Postului Mare, parcurgem o săptămână pregătitoare, de trecere, numită în popor Săptămâna brânzei. Începând de astăzi, în această săp­tămână nu se mai consumă carne şi se face dezlegare la ouă, lapte, brânză şi peşte, inclusiv în zilele de miercuri şi vineri.

Rânduiala liturgică a acestei perioade pri­meşte unele conotaţii specifice Postului Mare. La Utrenie apare cântarea „Aliluia”, cu metanii, în loc de „Dumnezeu este Domnul”, precum şi binecunoscuta rugăciu­ne a Sfântului Efrem Sirul, „Doamne și stăpâ­nul vieții mele”, la Pavecerniţă și alte slujbe.

De asemenea, zilele de miercuri și vineri ale acestei săptă­mâni sunt aliturgice, sintag­mă care arată că nu se săvârșește nici una din cele trei Sfinte Liturghii ale cultului ortodox. În aceste zile nici nu se împărtășește nimeni cu Sfintele Taine, cu ex­cepția celor aflați în primejdie de moarte.

Spre finalul săptămânii, sâm­bătă, Biserica a rânduit proslă­virea tuturor băr­baţilor şi femeilor care s-au nevoit prin viață asce­tică, post și rugă­ciune. Această sâmbătă este numită a Sfinţilor Cuvioşi.

Textele scripturistice şi alcă­tuirile liturgice din această pe­rioadă sunt pentru noi izvoare de lumină, iar sfinţii sunt învăţă­tori ai noştri pe calea mântuirii. La şcoala po­căinţei şi sfinţeniei lor ne chea­mă această peri­oadă.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!