Banat
Săptămână duhovnicească în parohiile Chișoda și Gelu

Săptămână duhovnicească în parohiile Chișoda și Gelu

În această perioadă a Postului Mare, în parohiile Arhiepiscopiei Timișoarei se desfășoară o intensă activitate pastorală și misionară. Cu purtarea de grijă a Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan în parohiile Chișoda din Protopopiatul Timișoara I și Parohia Gelu din Protopopiatul Sânnicolau Mare, preoții parohi Traian Debucean și Vasile Sauca au organizat în biserică o săptămână duhovnicească și s-au rugat alături de credincioși, dar au invitat și preoți de la parohiile învecinate, care au rostit cateheze și omilii specifice acestei perioade prepascale.

În aceste zile, la Parohia Chișoda s-a organizat Săptămâna duhovnicească, ce s-a păstrat ca o tradiției în sânul comunității noastre. O săptămână încărcată spiritual prin rugăciunile săvâr­șite în fiecare dimineață și seară. În fiecare seară a acestei săptă­mâni, preoții invitați de la parohiile învecinate au adus hrană duhovnicească celor veniți să își pregătească sufletul pentru marea întâlnire cu Hristos prin împărtășanie.

„Ca urmare, temele dezbătute au fost în acord cu tematica Bise­ricii Ortodoxe Române din anul acesta, care a fost declarat de Sfân­tul Sinod ca An omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi An co­memorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. În felul acesta, credin­cioșilor prezenți, și prin ei tuturor celor din comunitate, li s-a redeschis prin icoană poarta către cer. Putem spune că prin această întâlnire de întărire spirituală, de rugăciune mai intensă și de luminare prin cuvânt am putut oferi credincioșilor parohiei noastre avântul necesar începerii unui post de dăruire sufletească și pregătire pentru marea bucurie a Învierii. Pe această cale mulțu­mim părinților Marius Șonea, Daniel Mateia, Adrian Covan, Ioan Mezinca și Ioan Novac, care, fiecare în felul său, au mai așezat câte o piatră duhovnicească la temelia sufletului credincioșilor din Parohia Chișoda”, a spus pr. Traian Debucean, parohul Bisericii „Ador­mi­rea Maicii Domnului” din Chișoda.

Popas duhovnicesc și comuniune frățească în Parohia Gelu

Aceste zile din Postul Mare reprezintă pentru credincioşii din localitatea Gelu un prilej de mare sărbătoare şi mare bucurie duhovnicească, deoarece creştinii ortodocşi din parohie, pentru al doilea an consecutiv, au participat la manifestarea închinată sfintelor icoane printr-o procesiune. În anul 2016, creştinii ortodocşi de la parohia română au mers în procesiune, după Sfânta Liturghie, în frunte cu părintele Vasile Sauca, la biserica sârbească din localitate, unde au fost aşteptaţi de părintele Blagoie Ciobotin, alături de credincioşi.

„Anul acesta, fraţii sârbi au venit la biserica românească din Gelu, tot în procesiune. Fiecare credincios a adus cel puţin o icoană, iar după slujba de sfinţire a icoanelor a fost prezentat de către copiii de la şcoala din localitate, sub îndrumarea părintelui Blagoie Ciobotin şi a doamnei învăţătoare Vera Subin, ca o surpriză pentru noi, un program prin care ni s-a adus aminte de învăţătura despre cinstirea sfintelor icoane. Anul trecut, sperăm din tot sufletul, că am pus început bun pentru o bună şi frumoasă tradiţie locală, în care să ieşim în stradă pentru a arăta că suntem iubitori şi cinstitori de icoane”, a precizat pr. Vasile Sauca.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!