Transilvania
Sărbătoare la Mănăstirea „Icoana Prodromița” de la Comandău, județul Covasna

Sărbătoare la Mănăstirea „Icoana Prodromița” de la Comandău, județul Covasna

16 Iulie 2018

În ajunul pomenirii „Icoanei Prodromița” (Înaintemergătoarea), Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei a târnosit Altarul de vară cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tezviteanul și Sfântul Apostol Andrei” din incinta Mănăstirii „Icoana Pro­dromița” de la Comandău, după care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

În cuvântul de învățătură ierarhul a spus: „Icoana Nefăcută de mână omenească este comoara Schitului românesc «Sfântul Ioan Botezătorul» din Muntele Athos. În anul 1863 ieroschimonahii Nifon și Nectarie, venind la Iași au găsit pe iconarul Iordache Nicolau, om evlavios și cu frică de Dumnezeu și l-au rugat să picteze icoana Maicii Preacurate la Schitul Bucium din Iași. Într-un document aflat în arhivele mănăstirii Prodromu se găsește următoarea inscripție din 29 Iunie 1863: «Eu, Iordache Nicolau, zugrav din târgul Iași am zugrăvit această Sfântă Icoana a Maicii Domnului cu însăși mâna mea, la care a venit o minune: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a Pruncului Iisus Hristos. Privind eu la chipuri, cu totul a ieșit dimpotrivă, pentru că foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. A doua zi după ce m-am sculat am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului rugându-mă să-mi lumineze mintea ca să pot isprăvi Sfânta ei icoană. Când m-am dus să mă apuc de lucru am aflat chipurile drese desăvârșit, precum se vede. Văzând această minune n-am mai adaos condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost această c-am dat lustru la o asemenea minune». Icoana aceasta are un metru înălțime și 0,70 metri lățime. O copie a icoanei Prodromița se află în această mănăstire, la care noi ne închinăm cu multă credință și evlavie, alături de racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Ierarh Nectarie izbăvitorul de cancer”.

În cadrul Sfintei Liturghii, PS Episcop Andrei a hirotonit diacon pe tânărul Ștefan Lazăr, absolvent al Facultății de Teologie din Sibiu. Pentru activitatea duhovnicească, administrativă și pastorală, protosinghelul Andrei Jilcu, starețul mănăstirii, a primit distincția „Crucea eparhială pentru clerici”, conform Episcopiei Covasnei și Harghitei.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!