Banat
Sărbătoare la metocul Episcopiei Caransebeșului

Sărbătoare la metocul Episcopiei Caransebeșului

Foarte mulți credincioși din Episcopia Caransebeșului, precum și alți pelerini mai de departe s-au oprit din grijile cotidiene și au venit la Schitul Caransebeș ca să-l cinstească pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, vineri, 27 iulie. Acest metoc al Eparhiei Banatului Montan și-a sărbătorit hramul întrucât îl are ca ocrotitor pe Sfântul Tămăduitor, doctor fără de arginți, Pantelimon.

Momentul cel mai important l-a constituit Sfânta Liturghie, oficiată din încredințarea Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, în Altarul de vară din curtea așeză­mântului monahal, de către părintele arhimandrit Constantin Timiș, vicar administrativ eparhial, alături de un numeros sobor de preoți. Părintele arhimandrit Constantin Timiș a ilustrat în cuvântul adresat credincioșilor viața Sfântului Mare Mucenic Pantelimon și a scos în evidență câteva învățături ce ni le oferă sărbătoarea. A amintit și de statornicia în credință și responsabilitatea pe care trebuie s-o aibă orice om față de familie și societate. De asemenea, părintele arhimandrit i-a mai îndemnat pe cei prezenți la o conlucrare a voinței noastre cu harul lui Dumnezeu, pentru a-L avea pe Hristos în permanență în inimile noastre la fel cum L-a avut Sfântul Pantelimon. „Trebuie să plecăm de la această sărbătoare cu inimile pline de bucurie duhovnicească pentru faptul că am venit să-l cinstim pe Sfântul Pantelimon fiind conș­tienți de lucrarea lui în viața noastră. Cea mai autentică cinstire ce o putem aduce unui sfânt este aceea de a ne asemăna cu el, de aceea trebuie să încercăm să alegem calea sfințeniei și să răspundem afirmativ atunci când Dumnezeu ne cheamă la responsabilitate și disponibilitate de a ne încredința Lui. Sfințenia nu se dobândește imediat, după cum nici lucrurile din viața noastră pământească nu se dobândesc decât prin jertfă și osteneală. Sfinții sunt absoluți necesari în viața noastră pentru că noi nu putem ajunge direct la Dumnezeu din cauza nevredniciei noastre și de aceea îi luăm pe sfinți ca rugători, ocrotitori și ajutători în drumul nostru către mântuire”, a spus părintele arhim. Constantin Timiș.

Sărbătoarea hramului a fost înfrumu­sețată prin cântarea la strană de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caran­sebeșului. Credincioșii și pelerinii veniți să participe la această sărbătoare s-au bucurat pe lângă rugăciunea din timpul Sfintei Liturghii și de binecuvântarea primită, închinându-se la o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon aduse anul trecut la acest schit, de la București, ca dar al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.În fiecare an părintele Ioachim Rad, duhovnicul schitului, dimpreună cu obștea, oferă în ziua hramului după sfintele slujbe și o agapă. Metocul se află în curs de amenajare, urmând ca aici să se dezvolte o gospodărie pentru deservirea Centrului eparhial şi a cantinei Seminarului Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeş.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!