Banat
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj

Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în Banat

La sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica cu acest hram din Lugoj; Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit la Mănăstirea Hodoş-Bodrog; Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârșit Sfânta Liturghie la hramul unei parohii din Moldova Nouă, iar Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop- vicar al Arhiepiscopiei Aradului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea „Sfântul Simeon Stâlpnicul”, Arad-Gai.

Mitropolitul Banatului s-a aflat de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului în urbea de pe Timiș, în mijlocul credincioșilor lugojeni. De mai bine de 250 de ani, biserica monument-istoric din Lugoj, închinată Maicii Domnului, îmbracă la 15 august haine de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitoarea spiritu­ală. La ceas de sărbătoare, Înalt­prea­sfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte părintele Ionel Popescu, vicar eparhial administrativ, părintele protopop Ioan Cerbu, părintele Ilie Albiciuc, protopop al Protoieriei Ortodoxe Ucrai­nene din Lugoj, și preoții coslujitori ai parohiei. La slujbă, alături de numărul mare de cre­dincioși, au participat reprezen­tanți ai autorităților județene și locale, precum și mai multe dele­gații oficiale ale orașelor înfrățite cu municipiul Lugoj. În cadrul slujbei, ierarhul a binecuvântat steagul Corului „Ion Vidu” al parohiei, unul din corurile cele mai vechi din țară, înființat în 1840, o vie expresie a trecutului muzical al municipiului de pe Timiș.

După otpustul Liturghiei, Înalt­­preasfințitul Părinte Ioan a vorbit în cuvântul de învățătură despre importanța cinstirii Fecioarei Maria. În continuare, potrivit tradiției locale, soborul slujitor, alături de credincioși, a înconjurat biserica monument-istoric, intonând troparul Adormirii Născătoarei de Dumnezeu.

Monumentalul locaș de cult a fost ctitorit la anul 1759 de obercneazul Gavrilă Gurean, fiind sfinţit la 28 august 1766.

Slujiri arhierești în Arhiepiscopia Aradului

În ajunul Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie la Mănăstirea Arad-Gai, înconjurat de un sobor de preoți și în prezența numeroșilor credin­cioși.

La Mănăstirea Hodoş-Bodrog, mii de credincioşi din tot cuprinsul Banatului şi al câmpiei arădene şi-au îndreptat paşii pentru a se ruga la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu Pruncul și pentru a participa la slujbele ce se săvârșesc în această lavră monahală milenară.

Obștea monahală și pelerinii au avut bucuria de a-l avea în mijlocul lor, marți, 14 august, pe Prea­sfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La paraclisul de vară, înconjurat de soborul de slujitori, ierarhul a oficiat slujba de Priveghere.

În cadrul cuvântului de învăţătură, Preasfințitul Emilian a făcut o exegeză scripturistică a textelor paremiilor ce se citesc la slujba Vecerniei. După aceasta, miile de credincioşi au pornit la procesiunea „Drumul Crucii”, care se face de aproape un secol, din evla­via credincioşilor care veneau la sfânta mănăstire în aceste zile de hram şi care doreau să-şi intensifice osteneala şi jertfa lor închinate Maicii Domnului.

În ziua praznicului, Înaltprea­sfinţitul Părinte Arhiepiscop Timotei a oficiat Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, înconjurat de un ales sobor de ieromonahi şi preoţi. Tot în această zi de praznic, chiriarhul a poposit în Parohia Firiteaz, județul Arad, unde a săvârșit slujba Vecerniei și a binecuvântat lucrările de renovare efectuate la sfânta biserică.
Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul a săvârșit Sfânta Liturghie miercuri în altarul de vară al Mănăstirii Arad-Gai.

Bucurie duhovnicească pentru credincioșii din Moldova Nouă

Pentru credincioşii Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Moldova Nouă, miercuri a fost o zi de mare sărbătoare, deoarece a fost oficiată pentru prima dată o Liturghie arhierească în biserica parohială, ce se află în construcţie. Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul acestei comunităţi încă din ajunul praznicului Adormirii Maicii Domnului. Ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei cu Litia şi Prohodul Maicii Domnului, la care au participat foarte mulţi credincioşi.

În ziua hramului, de asemenea, au venit la sfânta biserică credincioşi în număr mare, alături de ei fiind și autoritățile locale, pentru a participa la Sfânta Litur­ghie arhierească. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psal­tic „Ethos” al Episcopiei Ca­ransebeșului.

„Ne bucurăm foarte mult că atât preotul, cât și credincioșii din această parohie, în ultimul timp, s-au străduit să împletească în chip armonios lucrarea spirituală cu lucrarea administrativ-gospodărească. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem aici, la Moldova Nouă, o turmă cuvântătoare activă, dinamică și rugătoare și, astăzi, Dumnezeu a rânduit ca în această biserică să fie prezenți foarte mulți credincioși, ctitorii, închinătorii și binefăcătorii acestui sfânt locaș. Nădăjduim că anul viitor vom târnosi această biserică, care poate fi considerată Catedrala Clisurii Dunării, iar vizita pastorală și slujirea din această zi au fost ca o încurajare pentru părintele paroh Ion Nedelcu și pentru credincioșii dați în păstorire”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.
Și Mănăstirea Teiuș din jude­țul Caraș-Severin și-a sărbătorit hramul. Din încredințarea Prea­sfințitului Părinte Lucian, Sfânta Liturghie a fost oficiată de părintele arhimandrit Constantin Ti­miș, vicar eparhial administrativ, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de stu­denți teologi din Caransebeș, dirijat de părintele profesor Gheor­ghe Tistu.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!