Transilvania
Foto: Darius Echim

Sărbătoarea Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului

Oana Rusu, 27 Martie 2019

La praznicul Bunei Vestiri, Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului a sărbătorit, în acest an, 13 ani. Într-o zi de 25 martie au fost întronizați cei doi mitropoliţi ai Clujului: vrednicul de pomenire Mitropolitul Bartolomeu Anania, în anul 2006, și actualul Întâistătător al Mitropoliei, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei, în anul 2011.

La praznicul Bunei Vestiri, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, un sobor format din nouă ierarhi, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramu­reșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie. Din sobor au făcut parte Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei al Aradului, Preasfințitul Părinte Episcop Luchian al Episcopiei ortodoxe sârbe din Ungaria și administratorul vicariatului ortodox sârb din Timișoara, Preasfințitul Părinte Episcop Iustin al Mara­mureșului și Sătmarului, Prea­sfințitul Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei, Prea­sfințitul Părinte Episcop Petroniu al Sălajului, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie al Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Episcop-vicar Vasile Some­șanul al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și Prea­sfințitul Episcop Timotei Sătmăreanul, Arhiereul-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. De asemenea, au mai făcut parte din soborul slujitor protopopi din eparhie, preoți din cadrul administrației eparhiale, profesori ai Facultății de Teologie și ai Seminarului Teologic, preoți ai Catedralei Mitropolitane și din eparhie, diaconi.

La slujbă au fost prezenți foarte mulți credincioşi care au umplut spațiul din Catedrală, iar o parte au urmărit slujba din Piața „Avram Iancu”, oficialități civile și militare, reprezentanți ai mediului academic din Mitropolie.

Preasfințitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a rostit cuvântul de învățătură despre sărbătoarea Bunei Vestiri. Răspunsurile liturgice la Sfânta Liturghie au fost date de corul Catedralei clujene, dirijat de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La sărbătoarea din acest an a Mitropoliei a fost evidențiată și împlinirea a 100 de ani de la înființarea Consistoriului Ortodox din Cluj, condus de vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan, cel care a reîntemeiat Eparhia Clujului și care a ctitorit Catedrala clujeană, reşedinţa eparhială, Academia Teologică clujeană, revista „Renaşterea” etc.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a prezentat, la finalul slujbei, câteva repere istorice importante ale Mitropoliei și le-a mulțumit tuturor pentru prezența la hram: „Troparul sărbătorii de astăzi începe cu cuvintele «Astăzi este începutul mântuirii neamului omenesc. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face». Astăzi, pentru noi, pentru Mitropolia Clujului, Mara­mureșului și Sălajului, este sărbătoare deosebită. În veacul al XV-lea, la 1488, unul dintre sfetnicii apropiați ai Sfântului Ștefan cel Mare făcea danie Mitropoliei de la Feleac o ferecătură de argint (…) După Unirea cea Mare se reîntemeiază Centrul Eparhial de la Cluj. În 1919 vine la Cluj ctitorul acestei Catedrale, rectitorul acestei Eparhii, Nicolae Ivan”.

„Mai apoi, când a rânduit Dumnezeu, în 2006, de Buna Vestire este întronizat primul mitropolit al reînființatei Mitropolii, atunci a Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, acum a Clujului, Maramureșului și Sălajului (…) Apoi a vrut Dumnezeu ca, după ce a plecat în eternitate vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, în anul 2011, tot de Buna Vestire să vin și eu ca mitropolit al frățiilor voastre. Sărbătoarea Mitropoliei are pentru noi o foarte mare importanță”, a mai spus Înalt­preasfințitul Mitropolit Andrei, care a vorbit apoi despre misiunea duhovnicească și socială, precum și despre numeroasele lucrări de operă socială care sunt desfășurate în eparhie. Cu această ocazie, ierarhul i-a acordat Luminiței Chirilă, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Cluj, distincția „Crucea Transilvană” în semn de apreciere și mulțumire pentru colaborare, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!