Transilvania
Sărbătoarea parohiei clujene „Naşterea Domnului”

Sărbătoarea parohiei clujene „Naşterea Domnului”

14 Septembrie 2017

Parohia „Nașterea Domnului” din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda a aniversat 23 de ani de la sfinţirea demisolului, eveniment care a avut loc în anul 1994. Credincioșii sărbătoresc, de atunci, hramul parohiei în fiecare duminică după 4 septembrie.

În anul 1994, pe 4 septembrie, a fost sfințit demisolul bisericii, de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu, iar de atunci, credincioșii sărbătoresc an de an, hramul parohiei în prima duminică după 4 septembrie. Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie la care a participat, împreună cu preoții parohiei, Nicolae Buda și Ciprian Taloș, un sobor de preoți. Toți cei prezenți au ascultat cu interes cuvântul de învățătură al părintelui Ioan Cojanu despre „sfințirea Casei lui Dumnezeu pe care credincioșii o împodobesc ca pe o mireasă a lui Hristos, nu numai cu truda mâinilor lor, dar și cu sufletele lor”. De asemenea, a vorbit despre importanța, rolul și locul preotului și al fiecărui om în biserică. „Acolo ne găsim linișitea dacă venim la slujbă «în numele Domnului», pentru a-L căuta smerit de Dumnezeu, în relația noastră cea mai sinceră cu El”.

După Sfânta Liturghie, soborul de preoţi au săvârșit un parastas pentru pomenirea ctitorilor; apoi a urmat o agapă frățească în curtea bisericii; pentru toți cei prezenți s-au pregătit colăcei și vin. Tineri din parohie au distribuit gratuit Foaia Parohiei „Troița”, numărul special ce apare întotdeauna în septembrie și iconițe cu registrele de pictură din biserică.

La această întâlnire a fiilor parohiei, numeroşi credincioşi au îmbrăcat costumele populare, pentru a-i cinsti astfel pe strămoși. Sărbătoarea a fost un prilej de aducere aminte a anilor în care s-a ridicat biserica, între 1993-2010, precum şi momentul târnosirii, ani ce au unit credincioșii care participă şi în prezent la slujbele bisericii, nu numai în duminici și sărbători, ci și în fiecare zi.

„Sfânta Liturghie, rugăciunea și împreuna lucrare la bunul mers al bisericii au conturat o frumoasă comunitate parohială care slă­vește pe Dumnezeu mulțumind pentru toate, aducând Mântuitorului «jertfă de laudă» și încercând să împlinească porunca iubirii de Cel Preaînlat și de aproapele pentru a păși pe „calea cea strâmtă a mîntuirii”. A fost o sărbătoare în care, marea de credincioși a inundat biserica și curtea acesteia, mângâiați de soarele blând de septembrie, la care s-au întâlnit toate generațiile, bunici, străbunici, părinți și copii ca într-o familie frumoasă. Această zi a fost ca o punte peste ani, pentru că duioșia, pacea, lumina și binecuvântarea care au coborât în sufletele noastre, ne-au adus aminte și de acea zi a târnosirii bisericii, tot la un început de toamnă, când totul mirosea a tămâie, a mir și busuioc și a iubire”, a spus Marilena Asănică, din cadrul Parohiei „Naşterea Domnului”.

Duminică 17 septembrie, sărbătoarea parohiei se va prelungi. „Avem invitați un grup de copii din parohie, care vor susține la priceasnă un frumos concert de muzică religoasă. Este voba de Lisa Banyai, Mireia Duca, Sara Negrea, Sara Szabo, Maria Taloș, Maria Țibre”, a mai spus Marilena Asănică.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!