Transilvania
Sărbătoarea Rusaliilor în Transilvania

Sărbătoarea Rusaliilor în Transilvania

01 Iunie 2015

La sărbătoarea Rusaliilor, Sfântul Duh S-a pogorât, în chip de limbi de foc peste Apostoli, acest moment fiind considerat cel al întemeierii Bisericii.Ierarhii i-au îndemnat pe credincioşi la o trăire duhovnicească mai intensă, în lumina călăuzitoare a Sfintei Treimi.

Praznicul Rusaliilor a adunat mulţimi de credincioşi din Sibiu şi împrejurimi la Catedrala mitropolitană din inima cetăţii transilvane, unde Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi. Locaşul de cult a fost împodobit cu ramuri verzi, care au simbolizat limbile de foc pogorâte la Rusalii peste Sfinţii Apostoli, iar mulţi dintre credincioşi au îmbrăcat costumele populare. În soborul slujitor s-au aflat preoţii de la Catedrala mitropolitană şi cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici“ a Catedralei mitropolitane, iar foarte mulţi credincioşi şi copii s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos.

În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit pe larg despre marele praznic al Rusaliilor şi despre puterea harul Duhului Sfânt prezentă în Sfintele Taine, pe care o primim în Biserică.

„Duhul Sfânt este Duhul adevărului, Care sfinţeşte lumea. Duhul Sfânt este numit şi Sfinţitor, pentru că sfinţeşte lumea prin acea energie necreată care emană din Dumnezeu pe care o numim harul Duhului Sfânt. Lucrarea de sfinţire se împlineşte prin harul Duhului Sfânt, care atunci când este oferit omului devine dar, pentru că este oferit omului gratuit, fără să facă ceva, ci doar crede, îl cere, îl doreşte şi îl primeşte în mod liber“ a subliniat IPS Mitropolit Laurenţiu.

Premierea olimpicilor la religie

Sărbătoarea de la Sibiu a fost încununată de un moment festiv care i-a avut în prim-plan pe elevii de la şcolile şi liceele din judeţ. IPS Mitropolit Laurenţiu, împreună cu inspectorul de Religie din judeţul Sibiu, prof. Măriuca Neagu, i-a premiat pe elevii cu rezultate remarcabile la olimpiada judeţeană de religie. Elevii au primit diplome, cărţi şi bani, răsplătindu-se, astfel, efortul elevilor de a participa la acest concurs şi de a obţine rezultate remarcabile. De asemenea, au fost premiaţi şi elevii participanţi la concursul inter-judeţean „Cultură şi spiritualitate românească“, unde judeţul Sibiu a participat pentru prima oară.

„Mulţumim foarte mult pentru acest prilej minunat şi pentru că la această sărbătoare minunată, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Laurenţiu ne-a premiat elevii în Catedrala mitropolitană“, ne-a spus prof. Măriuca Neagu.

Catedrala clujeană la praznicul Cincizecimii

Praznicul Cincizecimii a început în Catedrala Mitropolitană cu oficierea Sfintei Liturghii de către Înaltpresfintitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, alături de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi un sobor impresionant de preoţi şi diaconi. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de PS Episcop Nicodim, care a explicat modul în care Duhul Sfant S-a pogorât asupra Apostolilor, la Cincizecime: „Duhul Sfânt S-a pogorât peste ei în chip de limbi de foc pentru ca prin asta să unească lumea împărţită şi s-au făcut un lucru nou şi nemaiîntâlnit, după cum atunci în vechime limbile au împărţit lumea şi înţelegerea cea rea a dus la despărţire, tot astfel şi acum limbile au unit lumea şi au adus la înţelegere pe cei ce erau despărţiţi“. Ierarhul a arătat că „Duhul Sfânt lucrează... şi astăzi. Cei care se apropie, printr-o viaţă îmbunătăţită, mai mult de Dumnezeu, fie slujitori ai sfintelor altare, fie bunii creştini, trăiesc experienţe nebănuite“.

Pe durata Sfintei Liturghii a fost hirotonit un diacon. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul Catedralei Mitropolitane, dirijat de decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

Procesiunea de Rusalii, la Cluj-Napoca

Pentru al cincilea an consecutiv, clujenii au participat de praznicul Pogorârii Sfântului Duh la tradiţionala procesiune organizată de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. Alături de un sobor de peste 100 de preoţi şi în ciuda ploii torenţiale, credincioşii au ieşit pe străzile oraşului să mărturisească credinţa şi bucuria acestui praznic, asemeni Sfinţilor Apostoli asupra cărora s-a pogorât Duhul Sfânt.

IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, PS Episcop Nicodim, şi Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, au condus procesiunea, la care au participat toţi preoţii din Cluj-Napoca. Pelerinajul a avut loc pe traseul: Piaţa Avram Iancu, B-dul 21 decembrie 1989 şi Bd-ul Eroilor, cu oprire la Catedrala Mitropolitană, unde a avut loc Sfinţirea apei. Înaintea procesiunii, soborul de ierarhi, preoţi şi diaconi a oficiat Vecernia plecării genunchilor, cu o randuială specială, unică pe durata unui an bisericesc.

La finalul acesteia, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe credincioşi să fie misonari, asemeni Apostolilor Mântuitorului Iisus Hristos: „Nu numai pericopa scripturistică, ci şi Troparul sărbătorii de astăzi ne învaţă să fim misionari: 0

„Binecuvântat eşti Hristoase Dumnezeule, Cel ce preaînţelept pe pescari i-ai arătat, trimiţându-le lor Duhul Sfânt şi printrânşii lumea ai vânat iubitorule de oameni, Slavă Ţie“. Aşadar, prin frăţiile voastre, Domnul Hristos care revarsă Duhul Sfânt vrea să-i vâneze pe toţi oamenii şi să-i aducă la cunoştiinţa Evangheliei Sale. Acum ne este foarte limpede că noi trebuie să devenim misionari, nu neapărat cu cuvântul, ci mai ales cu viaţa noastră, care ar trebui să fie contaminantă pentru cei care nu au o practică religioasă“. Procesiunea de Rusalii s-a desfăşurat pentru al cincilea an consecutiv la Cluj-Napoca şi a fost organizată la iniţiativa IPS Mitropolit Andrei.

Târnosire la Alba Iulia

Înaltpreasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Reîntregirii, la sărbătorea Rusaliilor. Cu o zi înainte, ierarhul a încununat lucrările de construcţie a Bisericii „Toţi sfinţii“ din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba, târnosind, la mai puţin de trei ani de la punerea pietrei de temelie, cel mai nou locaş de rugăciune din municipiul Alba Iulia. În cuvântul de învăţătură, IPS Arhiepiscop Irineu a spus: „Astăzi, la Spitalul Judeţean Alba, am săvârşit slujba de sfinţire a bisericii, construită cu măiestrie artistică şi împodobită cu frumoasă pictură. În acest «cer pământesc», bolnavii se pot întâlni cu Hristos, Doctorul sufletelor şi al trupurilor, spre a primi de la El balsamul harului divin şi al iubirii Sale tămăduitoare. Ţin să exprim admiraţia mea pentru conducerea Spitalului, care a depus mari eforturi pentru ca această lucrare sfântă să se realizeze. Medicii de aici, asemenea scriitorului bisericesc Origen, înţeleg că «medicina este folositoare şi necesară neamului omenesc». De aceea,  ei exercită arta medicală cu multă compasiune pentru aproapele lor, pe care-l tratează nu ca pe un simplu caz, ci ca pe o persoană preţioasă“. Iniţiativa construirii bisericii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba a aparţinut Consiliului Director al Spitalului şi preoţilor Mircea Sicoe şi Liviu Vâlcea Liviu.

Pogorârea Duhului Sfânt la Catedrala din Oradea

Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie unită cu slujba Vecerniei la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului“ şi „Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei“ din Oradea, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa a numeroşi credincioşi din metropola de pe malurile Crişului Repede, mulţi dintre aceştia fiind îmbrăcaţi în costume tradiţionale. Răspunsurile liturgice au fost date de corul „Sfinţii Melozi“ al tinerilor de la Catedrala Episcopală care, de asemenea, au venit la biserică înveşmântaţi în straie tradiţionale româneşti.

În predica rostită după citirea pericopei evanghelice de la Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, PS Sofronie a subliniat principalele semnificaţii duhovniceşti ale marelui praznic al Pogorârii Sfântului Duh.

„Duhul Sfânt a venit din cer pentru ca, pe pământ, în toţi cei care cred în Hristos Iisus, să curgă râuri de apă vie, spre viaţa cea veşnică, pentru că toţi cei care cred în Hristos Iisus, Lumina lumii, aşa cum am auzit din pericopa evanghelică ce s-a citit, de la Sfântul Evanghelist Ioan, nu vor umbla în întuneric, ci vor avea lumina vieţii veşnice, lumina Duhului Sfânt“, a spus PS Sofronie.

„Duhul Sfânt, deci, venind şi pogorându-Se peste Sfinţii Apostoli ai Domnului, întemeindu-se Biserica, transmite tuturor oamenilor darul cel mare al lui Dumnezeu-Tatăl, ca prin Fiul, prin credinţa în Fiul lui Dumnezeu, şi prin mărturisirea acestei credinţe în Fiul lui Dumnezeu întrupat, mort pe Cruce şi înviat pentru noi, oamenii, înălţat la ceruri şi şezând de-a dreapta Tatălui, prin această credinţă tot omul să iasă din întuneric şi să vină la lumina măririi, fiind înfiat de Dumnezeu, prin harul Duhului Sfânt, şi primind apa cea vie a Duhului, pentru viaţa cea veşnică“, a subliniat ierarhul.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba specială a Vecerniei, numită şi a „plecării genunchilor“ sau Vecernia Rusaliilor, în timpul căreia s-au citit şapte rugăciuni, în genunchi, în numele multitudinii darurilor Sfântului Duh. La final, toţi credincioşii prezenţi au primit spice de grâu binecuvântate.

Hram la Zalău

Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh a fost prăznuită de credincioşii din cartierul zălăuan Porolissum unde este hramul bisericii. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, înconjurat de părinţii slujitori ai acestei biserici. Potrivit tradiţiei, în această dimineaţă au fost sfinţite şi spicele de grâu care au fost luate, apoi, de către credincioşi şi duse la casele lor, unde sunt puse la loc de cinste şi la icoanele din casă.

Biserica „Pogorârea Sfântului Duh“ din Zalău este o biserică nouă, piatra de temeie a acestui locaş de cult fiind sfinţită în 2000, încă de la început lucrările fiind coordonate de pr. Alexandru Horvat. În 2004 PS Petroniu a săvârşit slujba de binecuvântare a lucrărilor efectuate la noul locaş de cult. A fost ridicată casa parohială şi au continuat lucrările la biserică în vederea târnosirii. În urma trecerii fulgerătoare la Domnul a pr. Alexandru Horvat, la sfârşitul lunii iulie a anului 2014, PS Petroniu a numit ca paroh pe pr. Claudiu Nechita, apropiat colaborator al părintelui Alexandru Horvat.

Rusaliile la Deva

Preasfinţitul Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae“ şi „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din Deva, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a amintit că astăzi este ziua de naştere a Bisericii, momentul în care Sfinţii Apostoli au fost luminaţi prin harul Duhului Sfânt pogorât în chip de limbi de foc şi au primit darul propovăduirii Adevărului tuturor oamenilor. Predica Sfântului Apostol Petru de după Pogorârea Sfântului Duh în ziua Cincizecimii i-a determinat pe 3000 de oameni prezenţi la cuvântarea sa să se boteze la dreapta credinţă şi să formeze, astfel, prima comunitate de creştini. PS Episcop Gurie i-a îndemnat pe credincioşi să pună şi mai multă râvnă în lucrarea lor duhovnicească, lăsând lumina praznicului să le îmbogăţească viaţa şi să le umple existenţa de bucuria duhovnicească a întemeierii Bisericii dreptslăvitoare. După Sfânta Liturghie, PS Gurie a săvârşit slujba Vecerniei „plecării genunchilor“, apoi toţi credincioşii au primit spice de grâu binecuvântate spre a le duce la casele lor.

Sărbătoare la Baia Mare

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală, pentru prima dată în spaţiul de sus, aflat în constructie, care se află la cota ^ 47 de metri (la baza cupolei centrale). Ierarhul a binecuvântat spicele, a rostit o rugăciune şi a stropit cu apă sfinţită altarul în vederea săvârşirii Sfintei Liturghii. La sărbătoare au participat autorităţile judeţene şi locale din Maramureş şi Satu Mare. De la ora 17.00, PS Iustin Sigheteanul a condus procesiunea de Rusalii spre Catedrala „Sfanta Treime“ din Baia Mare şi a săvârşit Vecernia plecarii genunchilor. Apoi, a avut loc concertul susţinut de corul „Doxologia“ al Catedralei episcopale şi corala „Arhenghelii“ a preoţimii din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. (Pr. Florin Croitoru, pr. Cristian Rus, arhid. Adrian Onica, Ştefan Mărculeţ, Alexandra Andereş)


Galerie foto:
Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!