Actualitate religioasă
Sărbătoarea Sfântului Teodor Stratilat în Capitală

Sărbătoarea Sfântului Teodor Stratilat în Capitală

Alexandru Briciu, 09 Februarie 2019

În ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, vineri, 8 februarie, Parohia „Sfânta Fecioară Maria”-Dristor din Protoieria Sector 3 Capitală și-a prăznuit cel de-al doilea ocrotitor spiritual. Sărbătoarea hramului a început în ajun, cu săvârșirea Vecerniei și a Acatistului sfântului protector, și a culminat a doua zi cu Sfânta Liturghie în Biserica „Nașterea Maicii Domnului”.

Numeroși credin­cioși își îndreaptă pașii an de an către singura biserică din București închinată Sfântului Teodor Stratilat, pentru a aduce cinstire mucenicului mărturisitor din secolul al 4-lea.

Slujba din ajun a fost săvârșită de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Constantin Sergiu Nicolaescu, secretar al Protoieriei Sector 3 Capitală; părintele Cris­tian Popa, parohul Bisericii „Sfântul Fanurie”; părintele Dumitru Valentin Bușe, parohul Bisericii „Soborul Maicii Domnului”; părintele Adrian Niță, parohul Bisericii „Sfânta Fecioară Maria” și părintele coslujitor Ioan Gheorghe Țeugea. La finalul Acatistului sfântului, părintele paroh Adrian Niță a vorbit despre modelul jertfei supreme pentru credință pe care ni-l oferă viața Sfântului Teodor.

Vineri, în ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat, un sobor de trei preoți și un diacon a săvârșit Sfânta Liturghie de hram. La slujba Parastasului au fost pomeniți vrednicii de pomenire ctitori și binefăcători ai acestei biserici noi din Capitală, în frunte cu Patriarhul Teoctist Arăpașu și arhitectul inginer Teodor Alecu, care la Botez l-au primit ca ocrotitor spiritual pe Sfântul Teodor. Cuvântul de învățătură despre viața Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat a fost rostit de părintele Cristian Popa, parohul Bisericii „Sfântul Fanurie” din București. La final, părintele Ioan Gheorghe Țeugea, coslujitor la Biserica „Sfânta Fecioară Maria”-Dristor, a prezentat credincioșilor un istoric succint al acestui sfânt locaș. Proiectul de zidire a bisericii a fost aprobat de Patriarhul de fericită amintire Teoctist Arăpașu în anul 2007, iar lucrările de construcție au început în 2008. Un an mai târziu a fost sfințit paraclisul de la demisol, închinat Sfântului Mare Mucenic Teodor Stratilat. Biserica mare a parohiei, cu hramul „Naș­terea Maicii Domnului”, a fost sfințită la 7 iunie 2015 de Prea­fericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Cu sprijinul Consiliului parohial, peste 250 de pachete cu alimente au fost împărțite ieri credincioșilor prezenți la sărbătoarea hramului parohiei bucu­reștene.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!