Transilvania
Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, la Mărișel și Cluj Napoca

Sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni, la Mărișel și Cluj Napoca

20 August 2018

Mănăstirea Sfinții Martiri Brâncoveni din localitatea Mărișel și-a serbat ocrotitorii. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. La Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund au fost sfințite noile clopote ale bisericii.

Mănăstirea ocrotită de Sfinții Martiri Brâncoveni, se află la cinci kilometri de localitatea Mărișel, pe platoul Dealu Fântânele, la o altitudine de 1340 de metri. Potrivit stareței așezământului monahal, maica Casiana Lup, slujbele prilejuite de hramul mănăstirii au început în ajun cu Privegherea, iar în ziua hramului Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Mitropolit Andrei, înconjurat de un sobor de arhierei și preoți, din care au făcut parte doi ierarhi din Patriarhia Antiohiei: Înaltprea­sfin­țitul Nicolae, Mitropolit de Hama, și Preasfințitul Qais, Episcop de Erzurum.

În cuvântul de învățătură rostit după citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre spiritul de jertfă al Martirilor Brâncoveni, arătând cât de importantă este jertfa în raport cu mântuirea.

La finalul slujbei, PS Părinte Qais, Episcopul de Erzurum a adresat creștinilor români un cuvânt în care a amintit de legătura românilor cu poporul siriac, iar apoi a arătat care sunt greutățile creștinilor ortodocși pe care îi păstoresc ierarhii din Patriarhia Antiohiei, dar nu numai.

Așezământul monahal de la Mărișel, ocrotit de Sfinții Martiri Brâncoveni, se construiește la aproximativ doi kilometri de Crucea Iancului. Piatra de temelie a fost pusă de IPS Mitropolit Andrei în urmă cu trei ani, pe 19 august. Ridicarea mănăstirii a fost încredințată la acea dată ieromonahului Paisie Plic, de la Mănăstirea Remetea, din județul Alba.

Sfințirea clopotelor la Cluj-Napoca

Tot cu ocazia prăznuirii Sfin­ților Martiri Brâncoveni, credin­cioșii din Parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din cartierul clujean Dâmbul Rotund au participat la slujba sfințirii noilor clopote ale bisericii. Slujba a fost săvârșită de IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu IPS Nicolae, Mitropolit de Hama și cu PS Qais Sadiq, Episcop de Erzurum din Patriarhia Antiohiei, alături de preoții parohiei și alți preoți invitați.

Ierarhii au fost întâmpinați de preoți, credincioși și tinerii din grupul de tineret al parohiei după rânduiala tradițională, îmbrăcați în costumele populare. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul parohiei.

După slujba de sfințire, IPS Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură despre impor­tanța clopotelor pentru credin­cioșii unei comunități parohiale și i-a felicitat pe cei care s-au implicat în realizarea acestei lucrări, iar la final i-a binecuvântat pe toți credincioșii prezenți. Cuvinte de binecuvântare au adresat și cei doi ierarhi invitați.  

În semn de mulțumire pentru misiunea de slujire la care a participat în aceste zile în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, IPS Mitropolit Andrei i-a acordat PS Qais Ordinul „Mihai Vodă”. De asemenea, Emiliei și lui Ioan Scuturici, care au donat clopotele bisericii, ierarhul le-a acordat Ordinul „Sfinților Martiri Năsăudeni”.

Noile clopote ale Bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Dâmbul Rotund au fost turnate la Turnătoria „Grassmayr” din Innsbruck, Austria. Greutatea lor este de 325 de kilograme, respectiv 195 de kilograme. Cheltuiala pentru confec­ționarea lor a fost suportată de Emilia și Ioan Scuturici, credin­cioși din parohie. După sfințire, clopotele vor fi instalate și automatizate într-unul dintre turnurile de la intrarea în biserică.

La Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” din Cluj-Napoca slujește protopopul de Cluj II, Alexandru-Constantin Ciui, împreună cu părintele Vasile-Mihai Pop și cu cei doi preoți pensionari, Augustin Bora și Vasile Crișan, conform Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!