Moldova
Sărbătoarea Sfinţilor Sila, Paisie şi Natan la Sihăstria Putnei

Sărbătoarea Sfinţilor Sila, Paisie şi Natan la Sihăstria Putnei

Flavius Popa, 17 Mai 2018

Credincioşi din toată Bucovina s-au adunat ieri, 16 mai 2018, la biserica cea mare a Mănăstirii Sihăstria Putnei cu hramurile „Izvorul Tămăduirii" şi „Sfântul Serafim de Sarov". Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, dimpreună cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei, alături de ierarhi slujind un sobor de preoţi şi diaconi.

Cinstirea Sfinţilor Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan a început marţi, 15 mai, cu slujba Privegherii oficiată de PS Damaschin Dorneanul, credincioşii primind binecuvântarea de-a se închina la racla cu moaştele sfinţilor prăznuiţi ieri, participând totodată la Slujba Vecerniei unită cu Litia şi a Utreniei. Ieri-dimineaţă, închinătorii au fost prezenţi la Sfânta Liturghie oficiată de ierarhii Bucovinei, dimpreună cu părinţii călugări ai aşezământului monahal. Din soborul slujitor au mai făcut parte părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, stareţul Mănăstirii Putna, dar şi părintele arhimandrit Nectarie Clinci, stareţul Mănăstirii Sihăstria Putnei. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup format din părinţii ostenitori ai mănăstirii şi tineri teologi.

„Ca o înviere a fost acea primăvară din 1990, când s-au descoperit în Poiana Sihăstriei sfintele moaşte"

La momentul predicii, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a punctat câteva detalii din istoria aşezământului, amintindu-le credincioşilor de părintele Sebastian Şcheuleac, primul stareţ de după reînfiinţarea mănăstirii: „Ca o înviere a fost acea primăvară din 1990, când s-au descoperit în Poiana Sihăstriei sfintele moaşte ale Sfinţilor Preacuvioşi Părinţi Sila, Paisie şi Natan, a căror pomenire o facem noi astăzi. Şi dimpreună cu invocarea ajutorului lor, care sunt în ceata sfinţilor cuvioşi de acum înainte, cred că este bine să ne aducem aminte şi de chipul luminos al părintelui nostru Sebastian Şcheuleac, care s-a ostenit la începutul anilor 1990. Părintele Sebastian a supravegheat ca stareţ lucrările de restaurare dimpreună cu părintele Nectarie, actualul stareţ, cel care a scris în 1996, cu mâna, Tomosul de sfinţire a Bisericii «Buna Vestire». Anii au trecut, aducându-vă aminte că ne-am închinat la moaştele sfinţilor cuvioşi dintotdeauna, acestea fiind aşezate până anul trecut într-o raclă de lemn. Ne-am închinat lor cinstindu-i ca oameni sfinţi, ca părinţi duhovniceşti ai noştri, pentru că aşa i-am simţit. Ceea ce s-a petrecut anul trecut la canonizarea oficială a sfinţilor a fost o rânduială bisericească binevenită, astfel încât şi oamenii din afara Putnei să cunoască viaţa, nevoinţa, învăţătura sfinţilor, cu toţii bucurându-se de ocrotirea şi mijlocirea lor. Să le cerem ajutorul, să ne închinăm la sfintele lor moaşte, să cerem mijlocirea înaintea lui Dumnezeu, pentru că rugăciunile lor sunt cu mult mai puternice decât ale noastre şi mai bineprimite, pentru că viaţa lor de nevoinţă, viaţa lor de renunţare, viaţa lor de dragoste faţă de Dumnezeu a fost una cu totul deosebită."

Mănăstirea Sihăstria Putnei - istorie veche şi nouă, deopotrivă

Din chiar vremea Binecredinciosului Ştefan cel Mare şi Sfânt există o menţiune care vorbeşte despre momentul inaugural al vieţii de sihăstrie de aici. S-au aflat câţiva monahi, care au construit chilii, o bisericuţă de lemn, apoi o biserică mai mare de piatră cu hramul „Buna Vestire". Ultimii ani ai veacului al XVIII-lea aduce încetarea vremelnică a lucrării rugăciunii în aceste locuri, stăpânirea habsburgică instalată în 1775 în Bucovina închizând acest aşezământ, acesta transformându-se într-o ruină. În 1990, viaţa monahală se reia în vechea Sihăstrie şi, cu multă rugăciune, râvnă şi entuziasm tineresc, ruinele au fost transformate în biserici, chilii, ateliere. Sfinţii Cuvioşi Sila, Paisie şi Natan s-au nevoit în veacul al XVIII-lea în Sihăstria Putnei, loc de linişte în care se retrăgeau monahii iubitori de mai multă rugăciune şi nevoinţă. După mai bine de 200 de ani, la începutul Postului Mare din anul 1990, părintele Sebastian Şcheuleac de la Putna, retras pe locul fostului schit, a văzut o lumină cerească deasupra pronaosului vechii biserici ruinate, lumină care a înconjurat biserica, apoi s-a făcut nevăzută. Pe 24 aprilie 1990, când s-a început refacerea schitului, în pronaosul vechii biserici s-au descoperit mormintele celor trei Cuvioşi: Sila, Paisie şi Natan, în care se aflau osemintele lor, galbene ca ceara şi răspândind bună mireasmă. În anii ce au urmat, numeroase vindecări minunate s-au săvârşit la racla cu moaştele Cuvioşilor.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!