Actualitate religioasă
Sărbătorirea Sfântului Haralambie la Constanța

Sărbătorirea Sfântului Haralambie la Constanța

Marius Nedelcu, 12 Februarie 2018

Parohia „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie” din municipiul Constanța și-a sărbătorit hramul sâmbătă, 10 februarie 2018. Credin­cioșii care au participat la această sărbătoare au avut ocazia să cinstească părti­cele din moaștele Sfântului Ierarh Nicolae aduse din Grecia de la Mănăstirea Vlatadon, stavropighie a Patriarhiei Ecumenice, și să se închine la icoana Maicii Domnului „Eleusa” din Bulgaria, adusă de la Cate­drala Mitropolitană din Ruse la parohia constănțeană.

În ziua hramului, la parohia închinată Sfântului Haralambie din Con­s­tan­ța, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înalt­prea­sfințitul Simeon, Mitropolit de Vinița și Bar (Ucraina), împreună cu Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și Înalt­preasfințitul Naum, Mitropolit de Ruse (Bulgaria). Înainte de slujbă, a fost organizată o procesiune cu icoana Maicii Domnului „Eleusa”, a Sfântului Haralambie și cu racla cu moaș­tele Sfântului Nicolae, pe străzi din cadrul parohiei.

În cuvântul de învățătură rostit la Sfânta Liturghie, Înaltprea­sfințitul Arhiepiscop Teodosie a vorbit despre viața Sfântului Haralambie, în special despre martiriul său la o vârstă înaintată, care i-a determinat pe mulți păgâni să devină creștini, să intre în Biserică. „Sfântul Haralambie ne dă pilda cea mai vie de mărturisire a credinței. El mărturisea cu atâta tărie, deși era vârstnic. Au venit amenințări din partea ighemonilor trimiși de împăratul roman Sever să se oprească din mărturisire, dar el cu mai mare râvnă propovăduia tuturor pe Hristos, arătând că este Dumnezeu adevărat Care ne-a izbăvit pe noi din moarte și din iad. Prin minunile lui, au crezut în Hristos și s-au botezat asprii săi prigonitori și mulțime de păgâni, încât la sfârșitul său mucenicesc, începând cu bătăile, lovirile și strujirile trupului, el a făcut mai mulți creștini decât făcuse în timpul vieții sale”, a spus chiriarhul locului.

La final slujbei, Arhiepiscopul Tomisului a mulțumit ierarhilor străini pentru că au slujit la Constanța, precum şi delegației de monahi de la Mănăstirea Vlatadon, Grecia, care a adus moaș­tele Sfântului Nicolae.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Simeon din Ucraina a mulțumit pentru invitația de a vizita Arhiepiscopia Tomisului și a spus că prin astfel de slujiri interortodoxe se arată unitatea Bisericii Ortodoxe. Ierarhul a precizat că a văzut în Ortodoxia românească tradiții frumoase pe care le are în vedere pentru a le face cunoscute și credincioșilor din Ucraina.

La rândul său, Înaltpreasfin­țitul Naum, Mitropolit de Ruse, a spus că este legat sufletește de Parohia „Sfântul Haralambie” din Constanța, pe care a vizitat-o de numeroase ori, și speră ca în viitor să participe și la slujba de târnosire a bisericii parohiale care se află acum în construcție. „Legăturile dintre Arhiepiscopia Tomisului și Eparhia de Ruse sunt de multe veacuri, și eu am slujit de multe ori, împreună cu Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Teodosie, aici sau la Ruse, și în viața noastră încercăm să implementăm ceea ce ne învață în Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, ca să slăvim pe Dumnezeu cu o inimă și o gură. Pentru a 6-a oară particip la acest hram. În aceste vizite dese în România cea frățească, de fiecare dată simt atitudinea deosebit de evlavioasă a românilor față de Biserica Ortodoxă”, a spus IPS Părinte Naum.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!