Seară duhovnicească la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Paşcani

14 Decembrie 2017

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, duminică, 10 decembrie, la Biserica „Sfântul Gheorghe“ din Paşcani, în cadrul programului „Tânărul frumos“, s-a desfăşurat conferinţa „Mărturisitorii Ortodoxiei în timpul regimului ateu comunist, modele pentru noi, ortodocşii de astăzi“.

Tema aleasă se încadrează într-o serie de manifestări culturale şi pastoral-misionare ce au fost organizate de preoţi în mai multe parohii din Protopopiatul Paşcani ca urmare a faptului că Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a declarat anul 2017 drept Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti şi anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului în Patriarhia Română. Biserica unde s-a desfăşurat evenimentul are cea mai nouă pictură murală din protopopiat. Aici s-au adunat duminică mulţi păşcăneni doritori de frumoase modele duhovniceşti pentru viaţa lor.

Au fost prezenţi la această manifestare cultural-misionară pr. Pavel Postolache, protoiereu al Protopopiatului Paşcani, însoţit de un grup numeros de preoţi din oraş şi din împrejurimi. De faţă au fost peste 100 de participanţi.

Organizatorul şi moderatorul acestui eveniment a fost subsemnatul, pr. Dan Turcu, misionarul protopopesc al Protopopiatului Paşcani.

În mijlocul preoţilor şi al credincioşilor a fost prezent pr. prof. dr. Ion Vicovan, decanul Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi, care a vorbit celor prezenţi despre „Mărturisirea credinţei în închisorile comuniste în timpul regimului ateu“.

Părintele decan a amintit faptul că, spre deosebire de marturisirea ateismului ca religie a unora dintre cei închişi, mărturisitorii Ortodoxiei au făcut din închisoare mai mult decât o mănăstire unde s-au rugat, au slujit, au spovedit, au botezat şi au împărtăşit. Au acceptat foamea ca pe un post, iar asupririle torţionarilor ca pe tăierea voii. În închisori s-au făcut, cu dragoste, cele mai importante daruri, de la mici obiecte necesare traiului până la iertarea „duşmanului“ şi oferirea lui Hristos Euharistic, toate acestea cu multă atenţie pentru că orice gest surprins care nu convenea mărturisitorilor ateismului atrăgea asupra tuturor suferinţe şi chinuri îngrozitoare de la torţionari.

Merită amintit, deşi nu face parte din temă, că părintele decan a prezentat modul de organizare a familiilor înainte de societatea comunistă bolşevică în spaţiul românesc. Anume că unul dintre copii mergea la mănăstire să se roage pentru întrega familie, iar cel mai mic rămânea lângă părinţi şi aveau grijă de el, apoi aveau grijă de nepoţi. Astfel era rezolvată problema socială, ceea ce astăzi nu se mai întâmplă.

De asemenea, la eveniment a fost prezent domnul profesor Constantin N. Străchinaru, din Iaşi, care a fost arestat când era student şi închis timp de 14 ani pentru că a făcut parte din Frăţia de Cruce. Ajuns la vârsta de 93 de ani, el a mărturisit celor prezenţi la eveniment felurile în care a putut rezista un mărturisitor al Ortodoxiei într-o închisoare în care se dorea „reeducarea“ celor închişi.

Ca unul care a cunoscut şi a vorbit cu multe personalităţi intelectuale şi bisericeşti în timpul petrecut în celulele închisorilor comuniste, prof. Străchinaru a vorbit mai ales despre idealurile comune ale celor închişi pe nedrept. Smerindu-se, nu a spus prea mult despre sine, ci a vorbit mai mult despre cei prezentaţi în film. Ca un om ce a acumulat o întreagă experienţă din viaţa aceasta, nu s-a sfiit să dea sfaturi despre cum trebuie să trăiască în viaţă şi ce valori să împărtăşească toţi tinerii prezenţi la această întâlnire.

Profesorul Străchinaru a mărturisit cât de greu era să găseşti între deţinuţi, chiar şi între cei închişi pe criterii politice, un prieten adevărat în care să ai deplină încredere şi care să nu te trădeze nici chiar când erau bătuţi sau chinuiţi.

El a repetat de câteva ori, pentru ca toţi să înţeleagă bine, că suferinţa fără jertfă nu are valoare, referindu-se desigur atât la Jertfa asumată de Mântuitorul Iisus Hristos, dar şi la jertfa celor închişi, care au privit-o ca pe o asumare pentru păcatele lor, ale familiilor lor, ale noastre, ale tuturor şi ale întregului neam românesc.

Ca valori pentru fiecare în parte, şi astăzi, prof. Străchinaru socoteşte de foarte mare importanţă triada: credinţa în Dumnezeu, dragostea faţă de neam şi dragostea faţă de ţară.

A fost prezent la această întâlnire de suflet şi pr. Nicolae Dorneanu, misionar protopopesc al Protopopiatului 2 Iaşi, care, împreună cu Grupul misionar „Sfânta Maria Magdalena“, al Parohiei „Sfânta Mahramă şi Sfinţii Martiri Brâncoveni“ din Iaşi, le-a cântat şi i-a încântat pe cei prezenţi cu piese pe versuri ale poetului Radu Gyr într-o compoziţie proprie.

La finalul întâlnirii, profesorul Străchinaru a oferit preoţilor şi mai multor participanţi volumul II „Din mucenicia neamului româneasc“, carte editată în anul 2017.

Părinţii slujitori ai Bisericii „Sfântul Gheorghe“, gazdele evenimentului, au oferit tuturor celor implicaţi în acest eveniment o agapă frăţească. (A consemnat pr. Dan Turcu, misionar protopopesc al Protopopiatului Paşcani)


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!