Moldova
Seară duhovnicească la Comăneşti

Seară duhovnicească la Comăneşti

Constantin Ciofu, 14 Aprilie 2018

O nouă seară duhovnicească a avut loc miercuri, 11 aprilie 2018, în Protopopiatul Moineşti. Centrul de agrement „Trotuş„ Comăneşti a găzduit conferinţa „Iubirea care u(r)neşte".

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, la Centrul de agrement „Trotuş" Comăneşti s-a desfăşurat miercuri, 11 aprilie 2018, conferinţa „Iubirea care u(r)neşte". Prelegerea a fost susţinută de către părintele conferenţiar doctor Constantin Necula de la Universitatea „Lucian Blaga" din Sibiu, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna". Moderatorul întâlnirii a fost părintele Costel Mareş, protopop de Moineşti, manifestarea debutând cu intonarea imnului pascal „Hristos a înviat!" de către toţi cei prezenţi.

La începutul expunerii, părintele profesor a explicat sensul titlului conferinţei „Iubirea care u(r)neşte", şi anume că „iubirea trebuie să şi facă ceva nu doar să aştepte. Oamenii strânşi laolaltă sunt frumoşi pentru că ei dovedesc că iubirea ne poate urni". În continuare, părintele Constantin Necula a făcut o incursiune prin ideea de iubire şi prin ceea ce implică iubirea. „De fiecare dată, construcţia iubirii cheamă după sine şi o acţiune de iubire. Noi am luat obiceiul să credem că dacă iubim, trebuie să privim de la distanţă lucrurile. Din nefericire, distanţa s-a transformat la noi în indiferenţă, iar indiferenţa în nesimţire, iar nesimţirea în lipsă de iubire. De aceea, într-un fel sau altul, iubirea ne vorbeşte despre limitarea noastră în a face ceva pentru celălalt. Un om care iubeşte nu caută să aibă dreptate tot timpul. El caută să-l înveţe pe celălalt sau să-i spună, prin tăcere sau prin asumare, că-l iubeşte. A iubi înseamnă a-l încânta pe celălalt cu iubirea ta. A iubi înseamnă a asculta bătăile inimii celuilalt şi a încerca să înţelegi ce se petrece. Dar nu întotdeauna iubirea poate să le înţeleagă pe toate, pentru că iubirea în construcţia ei mai are două virtuţi absolut necesare: nadejde şi credinţă".

În pauza dintre cele două momente ale serii, a avut loc un microrecital interpretat de Corul „Logos" al Colegiului Tehnic „Dimitre Ghika" Comăneşti, dirijat de părintele Adrian Ţuglea. Partea a doua a serii a fost una dinamică, părintele profesor oferind tuturor întrebărilor venite din public răspunsuri practice şi folositoare.

În încheiere, părintele protopop Costel Mareş a mulţumit invitatului serii pentru „acest mod de a fi şi de a trăi cu Hristos", dar şi partenerilor ce au ajutat la buna desfăşurare a evenimentului. Totodată a anunţat şi calendarul următoarelor evenimente ce se vor desfăşura tot la aceeaşi locaţie de la Comăneşti. Astfel, astăzi, 14 aprilie, va avea loc Adunarea Oastei Domnului din toată ţara, precedată de Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Spiridon" din Comăneşti. Marţi, 1 mai, va avea loc un concert de folclor cu temă patriotică în interpretarea Coralei „Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!