Actualitate religioasă
Seară duhovnicească la Facultatea de Teologie

Seară duhovnicească la Facultatea de Teologie

Mădălin Laboş, 20 Mai 2017

Joi, 18 mai, a avut loc, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Capitală, o seară duhovnicească dedicată mișcării „Rugul Aprins”. Evenimentul s-a desfășurat în amfiteatrul „Dumitru Stăniloae” al facultăţii, iar invitaţi au fost Emanoil Mihăilescu și Nicolae Rădulescu, membri ai acestei mişcări duhovniceşti. Prezent a fost şi Marius Vasileanu, profesor şi coordonator al colecţiei de cărți „Rugul Aprins”. Moderatorul serii a fost pr. conf, univ. dr. Gheor­ghe Holbea, preşedintele Cenaclului „Sfântul Simeon, Noul Teolog”.

Părintele profesor Gheorghe Holbea a vorbit despre această mişcare duhovnicească şi despre integrarea în celelalte mişcări din acea perioadă. „Rugul Aprins este o mişcare surprinzătoare în secolul XX, deoarece, în plină epocă comunistă, ateistă şi antihristică, s-a întemeiat această mişcare duhovnicească, pe care unii au numit-o o înflorire a unui ideal isihast la începutul comunismului din România. Anumiţi autori au situat această lucrare duhovnicească şi culturală a «Rugului Aprins» ca un moment important al spiritualităţii româneşti. Acest moment a fost integrat în celelalte momente duhovniceşti, şi anume momentul paisian al secolului al XVII-lea, de la Mănăstirea Neamţ, cu Paisie Velicikovski şi traducerea Filocaliei nu numai în limba rusă, ci şi în română, și de asemenea, al doilea moment, cel din timpul stareţilor Gheorghe şi Calinic de la Cernica în secolul al XIX-lea”, a spus părintele prof. Gheorghe Holbea. Arhitectul Emanoil Mihăilescu a mărturisit că „tot ce se petrecea în jurul nostru era tulburător, o vulgaritate. Comunismul a fost într-adevăr cea mai ticăloasă doctrină. Comuniștii urmăreau să distrugă Biserica Ortodoxă şi să o pună la zid, astfel a fost nevoie de aceşti oameni din «Rugul Aprins» care au captat interesul tinerilor”.

Seara s-a continuat cu o serie de întrebări din partea celor prezenţi la eveniment, iar la final a fost susţinut un recital de cântări interpretate de corul Bisericii Precupeţii Noi.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!