Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Seceta din 2007 şi interzicerea OMG-urilor vor duce la o criză a cărnii în Europa

Seceta din 2007 şi interzicerea OMG-urilor vor duce la o criză a cărnii în Europa

Data: 15 Feb 2008

Europa riscă să se confrunte cu o criză a cărnii datorită întârzierilor şi a opoziţiei politice de la Bruxelles faţă de utilizarea de proteine modificate genetic în alimentaţia animalelor, scrie, în ediţia de joi, „The Times“.

Seceta din vara anului 2007 a făcut ca recoltele de cereale să fie foarte slabe în raport cu anii precedenţi, punând crescătorii de porci şi de păsări în situaţia de a nu avea cu ce să-şi hrănească animalele. În aceste condiţii, asociaţiile de producători de carne au atras atenţia că şi-ar putea reduce cantităţile scoase pe piaţă.

Dacă UE nu reuşeşte să se pună de acord în privinţa autorizării importurilor de soia modificată genetic, preţurile la carne vor creşte semnificativ, se arată într-un raport intern al UE ce analizează impactul politicilor comunitare referitoare la utilizarea de OMG în hrana animalelor.

În afara Uniunii, tot mai mulţi fermieri se orientează către culturile modificate genetic pentru a-şi întreţine animalele, lăsându-i pe crescătorii europeni cu tot mai puţine surse de aprovizionare. „Impactul pe termen scurt asupra sectorului cărnii de porc şi de pasăre ar fi o reducere substanţială a producţiei, a exporturilor şi a consumului şi o creştere foarte semnificativă a importurilor“, se arată în raportul mai sus menţionat.

Proteinele modificate genetic - în special de soia şi porumb - sunt importate cu predilecţie din Statele Unite, Argentina şi Brazilia.