Transilvania
Foto: Ștefan Mărculeț

Sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească la Sibiu

Ștefan Mărculeț, 06 Martie 2019

În Sala „Spiridon Cândea” de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu a avut loc marți, 5 martie, sesiunea de primăvară a examenului de capacitate preoțească din Arhiepiscopia Sibiului. La examen au fost înscriși 10 candidați din Arhiepiscopia Sibiului.

Candidații care s-au înscris la acest examen au avut de sus­ținut un test psihologic, o probă scrisă pentru verificarea cunoștințelor de Teologie Dogmatică, Teologie Liturgică și Teologie Pastorală, precum și o probă orală pentru verificarea cunoștințelor din mai multe discipline de studiu teologic și administrație parohială. Pentru pregătirea acestui examen, can­didații au avut la dispoziție o programă cu subiectele propuse pentru această sesiune, precum și bibliografia aferentă.

Comisia de evaluare a fost prezidată de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, și formată din cadre didactice de la Facultatea de Teologie din Sibiu și din consilieri ai Arhiepiscopiei Sibiului.

„Cei zece candidați înscriși la această sesiune a examenului de capacitate preoțească sunt tineri absolvenți ai cursurilor de licență în Teologie, de master sau chiar de doctorat. Aceștia au susținut testul de evaluare psihologică, apoi examenul scris din Teologie Dogmatică, Misiune și Pastorală, la care au avut de tratat un subiect legat de lucrarea Duhului Sfânt în Biserică, cea mai importantă lucrare din cadrul cultului Bisericii Ortodoxe. Examenul s-a încheiat cu probele orale la care candidații au avut de răspuns la întrebări din Liturgică practică, Omiletică, Catehetică, Drept și administrație bisericească”, ne-a spus consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, pr. lect. univ. dr. Emanuel Tăvală.

Începând cu această sesiune a examenului de capacitate preo­țească, candidații pentru posturile vacante de preoți parohi în Arhiepiscopia Sibiului vor susține și examenul teoretic pentru hirotesia întru duhovnic. La această sesiune, cei zece can­didați au susținut și acest examen teoretic, iar după hirotonia întru preot vor primi și hirotesia întru duhovnic.

Examenul de capacitate preo­țească este valabil doi ani pentru candidații care vor obține media peste nota nouă și un an pentru cei care vor obține media generală sub nota nouă. Acest examen este obligatoriu pentru teologii care vor să se ocupe un post vacant de preot paroh în Arhiepiscopia Sibiului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!