Theologica
Sfânta Cruce, altarul mântuirii noastre

Sfânta Cruce, altarul mântuirii noastre

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 15 Septembrie 2018

Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, din iubirea Sa de oameni, ne-a răscumpărat din blestemul legii, cu scump sângele Său, jertfindu-Se pentru mântuirea noastră pe lemnul Crucii. Hristos răstignit vede dincolo de tristeţea Crucii bucuria Învierii, care este cel mai important lucru petrecut în istoria umanităţii.

Pe Cruce, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a zdrobit cu moartea pe moarte, a biruit moartea prin Învierea Sa din mormânt, Învierea Sa fiind şi arvuna sau pârga învierii noastre proprii. Noi credem şi suntem convinşi că vom învia la Judecata de Apoi, pentru că Iisus Hristos a înviat înaintea noastră. Pârga înseamnă primul sau primele fructe care se coc sau se rumenesc într-un pom. Ele sunt presentimentul şi arvuna că toate celelalte se vor coace şi vor veni după ele şi că întregul pom va da roada cuvenită. Aşa şi Iisus Hristos este numit Pârga învierii noastre.
Când cinstim Sfânta Cruce ne amintim de Domnul nostru Iisus Hristos, Cel care a sfinţit Crucea cu scump Sângele Său şi ne-a lăsat-o nouă ca pe o armă nebiruită asupra celui rău, după cum spunem la Taina Sfântului Maslu: „Doamne, armă asupra diavolului, Crucea Ta o ai dat-o nouă; că se îngrozeşte şi se cutremură, nesuferind a căuta spre puterea ei; că morţii i-ai sculat şi moartea o ai surpat, pentru aceasta ne închinăm îngropării Tale şi Învierii”.

Sfânta Cruce este pentru noi, creştinii ortodocşi, mijloc de a marca în societatea în care trăim identitatea noastră de mărturisitori ai Jertfei şi Învierii lui Hristos, Dumnezeul nostru, pentru noi şi pentru a noastră mântuire. Purtăm crucea la gât, o punem pe biserici şi mai mult ca oricând trebuie să o avem în inimi, pentru ca acolo să se sălăşluiască prin Sfânta Împărtăşanie Hristos, Care S-a jertfit pentru mântuirea noastră şi a făcut din Cruce, dintr-un element de batjocură, un altar de izbăvire şi mântuire a sufletelor noastre.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!