Banat
Sfânta Cuvioasă Parascheva, cinstită de credincioșii bănățeni

Sfânta Cuvioasă Parascheva, cinstită de credincioșii bănățeni

Sâmbătă, 14 octombrie, de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, mai multe mănăstiri și schituri din cuprinsul Mitropoliei Banatului au îmbrăcat haină de sărbătoare, cinstindu-și ocrotitoarea spirituală. Cu acest prilej, foarte mulți bănățeni au înălțat, împreună cu preoții slujitori, rugăciuni către ocrotitoarea Moldovei.

De sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, Mănăstirea Dobrești, ctitoria Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și-a sărbătorit hramul. La bucuria obștii monahale și a numărului mare de pelerini, veniți din Timișoara, Lugoj și din satele aflate în apropierea mănăstirii, au luat parte Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, precum și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, care au săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
La Liturghie au fost înălțate rugăciuni de pomenire pentru părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Stela și Alexie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Osana” al Ligii Tinerilor Creștini Ortodocși Români din Lugoj. După otpust, Preasfințitul Părinte Emilian a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a schițat viața pilduitoare a Sfintei Cuvioase Parascheva, subliniind, totodată, devoțiunea credincioșilor români față de această mireasă a lui Hristos, grabnic ajutătoare și mult folositoare. La final, Mitropolitul Banatului a vorbit despre aspectul harismatic și de comuniune al „Trupului lui Hristos” (n.r., Biserica), reliefând faptul că Sfânta Parascheva, chiar dacă nu s-a născut și crescut în spațiul românesc, prin evlavia poporului român, a domnitorilor și a ierarhilor acestui neam, nu numai că a îmbogățit istoria țării adoptive, ci chiar a revelat faptul că cinstirea sfinților pentru poporul român este ceva foarte firesc.

Alături de numărul mare de credincioși, la hramul acestei vetre monahale au participat reprezentanți ai autorităților județene, centrale și locale, precum și membri ai Asociaţiei moldovenilor din Banat „Ştefan cel Mare şi Sfânt”, care în fiecare an își aduc aportul la buna desfăşurare a acestei sărbători. La slujbă a fost prezentă și sora Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a vorbit despre credința în Dumnezeu, ca „piatră” fundamentală a faptelor creștinilor.

Toți cei prezenți au avut posibilitatea să cinstească veşmântul care a acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi, dăruit de ctitorul mănăstirii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Veşmântul este aşezat într-o raclă din lemn de stejar, pe care este sculptat chipul Sfintei Cuvioase Parascheva, încadrat de motive florale. Toți pelerinii prezenți au primit din partea obștii monahale, în semn de gratitudine, pachete cu mâncare.

Aşezământul monahal din Dobreşti, comuna Bara, a luat fiinţă la data de 9 iulie 2003, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din această localitate bănățeană. Lucrările de construcţie desfăşurate la noua vatră monahală avansează, fiind demarate lucrări la biserica mănăstirii şi la noul corp de chilii pentru obşte şi pelerini. Din punct de vedere arhitectural, sfântul locaş se înscrie în stilul bisericilor ortodoxe din Moldova, ctitorite de vrednicul domnitor Ştefan cel Mare şi Sfânt.

Hramul Schitului „Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi

Sâmbătă, 14 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit, cu prilejul unuia dintre hramuri, Sfânta Liturghie în biserica nouă a schitului de maici `Cuvioasa Parascheva” din satul Bodrogu Vechi, Protopopiatul Arad, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi de la mănăstirile Hodoș-Bodrog și Feredeu. La sfânta slujbă au participat obștea de maici, condusă de maica stareță Teodora Opriș, și mulțime de credincioși veniți din împrejurimi pentru a sărbători cu ocrotitoarea acestui sfânt locaș de rugăciune.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei şi a tratat `Măsura dragostei” (cf. 1 Cor. 15, 16; Luca 5), cu referire la Sfânta Parascheva, care a avut dragoste de Dumnezeu și de oameni, de Biserică și de lume, înțelegere și împlinirea rugăciunilor încă de la începutul cinstirii ei, indiferent de locul unde au fost purtate sfintele sale moaște, reflectată în viața și mijlocirea Sfintei Cuvioase, potrivit citirilor zilei și sinaxarului. Răspunsurile liturgice au fost date de către un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă `Ilarion V. Felea” din Arad. Pelerinii au avut posibilitatea să cinstească unul din veşmintele care au acoperit moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva  la Iaşi, așezat în această mănăstire la loc de cinste.

Mănăstirea Nera, în veșmânt de hram de ziua Sfintei Parascheva

Și Mănăstirea Nera din județul Caraș-Severin, cunoscută ca mănăstirea cu cea mai mare obşte din partea de vest a țării, şi-a cinstit ocrotitoarea. Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte ­Lucian, Episcopul Caranse­beșului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie.

La hramul aşezământului monahal au fost prezenți numeroși credincioși din tot Banatul, precum și din alte zone ale țării. Credincioșii au avut bucuria să cinstească veșmântul Cuvioasei Parascheva păstrat în aşezământ. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebe­șului.

„Aici, la Nera, există o familie duhovnicească extinsă și de marile sărbători, mai ales de hram, obștea extinsă a mănăstirii, credincioșii, ctitorii, binefăcătorii și toți iubitorii acestui așezământ monahal vin să se reunească și să-L întâlnească în comuniune euharistică pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Ne bucurăm foarte mult că obștea acestei mănăstiri crește de la o zi la alta. Ne bucurăm, de asemenea, că măicuțele de aici se ostenesc, cu timp și fără timp, atât pentru viața duhovnicească, pentru tot ceea ce înseamnă împlinirea rânduielilor mănăstirești, cât și pentru ajutorarea celor bolnavi, deoarece știm foarte bine ca produsele făcute de ele alină suferința multor bolnavi. Îi mulțumim lui Dumnezeu că avem în eparhia noastră o asemenea mănăstire, o adevărată binecuvântare, pentru că, într-adevăr, aici lucrarea Mariei şi lucrarea Martei se împletesc în chip armonios, iar credincioșii care văd faptele cele bune ale maicilor de aici Îl slăvesc neîncetat pe Tatăl nostru care este în ceruri”, a spus Preasfinţitul Părinte Lucian.

Principalul ctitor al aşezământului monahal este domnul dr. Pavel Chirilă, fost director al Asociaţiei Christiana din Bucureşti. În mănăstire se prepară produse naturiste pentru tratarea unor afecţiuni trupeşti, dar şi pentru consum alimentar. Mănăstirea are şi o frumoasă bibliotecă, ateliere de pictură, de litografie, de croitorie şi de sculp­tură în lemn.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!