Transilvania
Sfânta Liturghie arhierească și ceremonie la Așchileu Mic, judeţul Cluj

Sfânta Liturghie arhierească și ceremonie la Așchileu Mic, judeţul Cluj

03 Septembrie 2018

Sâmbătă, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă prăznuiește începutul anului bisericesc, Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Adormirea Maicii Domnului” Așchileu Mic, judeţul Cluj.

IPS Mitropolit Andrei a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte protopopul de Cluj I, Dan Hognogi și consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhid. Claudiu Grama.

După citirea pericopei evanghelice, IPS Mitropolit Andrei a vorbit despre începutul anului bisericesc, despre ieșirea la propovăduirea a Domnului și despre creație, deoarece tot în prima zi a anului bisericesc este sărbătorită și Ziua mondială de rugăciune pentru ocrotirea creaţiei.

La final, IPS Mitropolit Andrei a acordat parohului Gheorghe Șanta distincția „Crucea Arhiepiscopală”, precum și ordine și diplome de „Aleasă cinstire” celor ce au sprijinit la ridicarea monumentului în cinstea voievodului Gelu Românul.

Apoi, ierarhul, împreună cu oficialitățile județene și locale, s-au deplasat spre monumentul voievodului Gelu Românul, unde a avut loc dezvelirea și sfințirea lui. Monumentul se află amplasat între cele două localități din comuna Așchileu: Așchileul Mic și Așchileul Mare.

Cu acest prilej, IPS Mitropolit Andrei a rostit un scurt cuvânt duhovnicesc. De asemenea, au fost rostite alocuțiuni de către primarul comunei Așchileu, Ana Cighir, directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean, prefectul județului Cluj, Ioan-Aurel Cherecheș, profesorul de istorie al Scolii Gimnaziale din Așchileu Mare, prof. Ramona Mărar și coordonatorul proiectului, Gheorghe Turcu.

În cadrul aceste manifestări, IPS Mitropolit Andrei a primit titlul de „Cetățean de onoare” al Comunei Așchileu, județul Cluj.

Evenimentul s-a încheiat cu ceremonia de depunere de coroane și flori la monumentul voievodului Gelu Românul și cu parada militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Manifestarea are loc în contextul împlinirii a 100 de ani de la Marea Unire, conform Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!