Sfânta Liturghie şi Taina Sfântului Botez, oficiate de IPS Părinte Mitropolit Teofan în a doua zi de Paşti

Tudorel Rusu, 19 Aprilie 2017

În a doua zi de Sfintele Paşti, 17 aprilie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica Parohiei „Sfinţii Trei Ierarhi“ din municipiul Piatra Neamţ, păstorită de părintele paroh Viorel Popa. La finalul Liturghiei, conform unei frumoase tradiţii a ultimilor ani, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat slujba Botezului pentru prunca Ecaterina, cel de-al cincilea copil al părintelui Vasile Ciprian Iftime, co-slujitor la parohia nemţeană.

Locaşul de cult cu hramul „Sfinţii Trei Ierarhi“ din oraşul Piatra Neamţ a fost neîncăpător, în a doua zi de Paşti, pentru credincioşii veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan. La orele dimineţii, înaltul ierarh a fost aşteptat de soborul preoţilor în faţa bisericii, iar enoriaşii şi numeroşi copii îmbrăcaţi în costume populare l-au întâmpinat pe ierarh cu tradiţionala pâine şi sare, dar şi cu flori. Din soborul preoţilor slujitori, alături de preoţii Viorel Popa şi Vasile Ciprian Iftime de la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“, au mai facut parte şi pr. Valentin Tofan, protopopul Protoieriei Botoşani, arhim. Petroniu Marin, stareţul Mănăstirii Pângăraţi, protos. Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi.

„Prin Sfintele Taine, noi devenim ucenicii Domnului Hristos, suntem încadraţi în ceata creştinilor şi devenim mlădiţe vii şi mădulare ale Trupului Domnului Hristos. Trebuie să fim însă atenţi: o ramură care se usucă este tăiată şi aruncată în foc. Noi, oamenii, se cuvine să arătăm fidelitate faţă de Domnul Hristos şi să respectăm jurământul făcut la Sfântul Botez, anume că ne lepădăm de satana şi că ne unim cu Hristos, ca să rămânem mlădiţe vii - fii şi fiice - în Biserica Domnului Hristos. Iar dacă uscăciunea pătrunde în noi, credinţa are puterea să ne transforme din ramură uscată în ramură verde, căci ceea ce este cu neputinţă în ordinea firească a lucrurilor omeneşti este cu putinţă la Dumnezeu“, a spus Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei în cuvântul de învăţătură.

La finalul Liturghiei, IPS Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Taina Sfântului Botez pentru cel de-al cincilea copil al părintelui Vasile Ciprian Iftime, co-slujitor la Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Piatra Neamţ. Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a slujit alături de pr. protopop Valentin Tofan şi de alţi preoţi din Protopopiatul Piatra Neamţ. Conform unei frumoase tradiţii, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei participă la botezul celui de-al cincilea copil al oricărui preot din Arhiepiscopia Iaşilor.

În după-amiaza zilei, IPS Părinte Teofan, însoţit de protoiereul de Piatra Neamţ, părintele Valentin Tofan, şi de protoiereul de Târgu Neamţ, părintele Neculai Axentioi, a vizitat parohiile Totoieşti şi Arămoaia, ambele din Protopopiatul Târgu Neamţ.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!