Theologica
Sfânta Muceniţă Paraschevi

Sfânta Muceniţă Paraschevi

Când auzim rostindu-se numele grecesc Paraschevi (vineri) sau Parascheva în româneşte, mintea noastră se gândeşte imediat la ocrotitoarea Moldovei, Sfânta Parascheva, cuvioasa care a trăit în veacul al 11-lea şi care de patru veacuri îşi are moaştele în Iaşi. Însă dacă privim cu atenţie în calendarul bisericesc, vom observa că pe 26 iulie o pomenim pe Sfânta Muceniţă Paraschevi din Roma. Vedem, aşadar, că această sfântă nu este una şi aceeaşi persoană cu sfânta pe care o prăznuim cu atâta dragoste şi evlavie la 14 octombrie.

După cum veţi remarca, între apelativele date sfintei pomenite de Biserică la 26 iulie apare unul pe care nu-l întâlnim la 14 octombrie, şi anume acela de muceniţă, ceea ce ne ridică un firesc semn de întrebare. Dacă vom merge mai departe cu cercetarea noastră şi răsfoim Vieţile Sfinţilor pe luna iulie, vom observa că este vorba despre o altă persoană sfântă care a trăit în secolul al 2-lea şi a suferit moarte martirică în timpul domniei împăratului Antonin Piosul (138-161), în anul 140, şi că Sfânta Cuvioasă Parascheva trăitoare în secolul al 11-lea şi prăznuită de noi la 14 octombrie este, de fapt, Parascheva cea Nouă, fiind vrednica purtătoare a acestui sfânt nume de Paraschevi sau Parascheva.

Sfânta pe care Biserica o cinsteşte astăzi face parte din rândul mucenicilor, care sunt creștinii care și-au dat viața mărturisind pe Domnul Iisus Hristos şi sunt primii sfinți ai Bisericii. Pe jertfa lor s-a zidit Biserica, iar mărturia lor stă la baza modelului creştin de mărturisire a lui Iisus Hristos ca Domn şi Mântuitor al nostru.

Sfânta Muceniţă Paraschevi prin moartea ei martirică ne oferă exemplul creştin suprem de credinţă şi dragoste faţă de Domnul nostru Iisus Hristos şi ne arată că, indiferent de timpul şi spaţiul în care trăim, adevăratul creştin trebuie să fie un iubitor de Dumnezeu până la a-şi da viaţa pentru credinţa în Dumnezeul Cel adevărat şi unic.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!