Theologica
Sfântul Dionisie Exiguul şi Anul bisericesc

Sfântul Dionisie Exiguul şi Anul bisericesc

Anul bisericesc începe la 1 septembrie, zi în care Biserica Ortodoxă Română sărbătorește pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, Smeritul sau „cel Mic”. El a fost una dintre marile personalităţile teologiei străromâne care au fixat „cronologia erei creştine”, luând pentru prima oară ca punct de plecare pentru numărarea anilor Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul s-a născut în Scythia Minor, Dobrogea de astăzi, în jurul anului 465. A intrat într-o mănăstire dobrogeană încă din copilărie, dar, datorită formaţiei sale duhovniceşti şi teologice deosebite, a fost chemat la Roma de Papa Ghelasie (492-496). Aici a fost închinoviat la Mănăstirea „Sfânta Anastasia”, ctitoria Sfântului Împărat Constantin cel Mare. A primit însărcinarea de a se ocupa de arhiva Cancelariei Pontificale, reorganizând-o şi devenind noul ei fondator. Sfârşitul vieţii a fost în anul 545, în localitatea italiană Vivarium. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa din 8 iulie 2008, l-a trecut în rândul sfinţilor cu data de prăznuire 1 septembrie.

Sfântul Dionisie a avut un rol important în ceea ce priveşte calculul pascal, astfel, mai multe lucrări de acest gen îi sunt incluse în „Liber de Pashatae” sau „Carte despre Paşti”: „Pascalia adevărată şi regulile îndreptării ei”, „Precizări pentru stabilirea datei Paştilor”, „Elementele calculului calendaristic şi pascal”.

Începutul Anului bisericesc la 1 septembrie s-a hotărât de către Sfinţii Părinţi (318) participanţi la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, pe considerentul că începutul activităţii de propovăduire a Evangheliei de către Mântuitorul nostru Iisus Hristos s-a făcut la începutul lunii septembrie, deoarece, după calendarul iudaic, intrarea Mântuitorului în sinagoga din Nazaret (Luca 4, 14-19), după întoarcerea din pustia Carantaniei, a fost în luna a şaptea, numită Tişri (care corespunde în calendarul nostru lunii septembrie).

După Tradiţia Bisericii noastre Ortodoxe, în data de 1 septem­brie, în toate bisericile din ţară se oficiază slujba de Te Deum.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!