Sfântul Dosoftei, elogiat la „Muzeul Dosoftei“ din Iaşi

14 Decembrie 2007

▲ Cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Dosoftei, ieri, la „Muzeul Dosoftei“ din Iaşi, a avut loc un program cultural-artistic

intitulat „Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, model al desăvârşirii“ ▲

Cu ocazia prăznuirii Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei ieri, 13 decembrie, Asociaţia „Frăţia Ortodoxă Română“ (FOR), filiala Iaşi, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române Iaşi, a organizat, la „Muzeul Dosoftei“ din Iaşi, un program cultural-artistic intitulat „Sfântul Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, model al desăvârşirii“. Programul dedicat marelui cărturar al secolului al VII-lea a început cu slujba Acatistului Sfântului Dosoftei, oficiată de un sobor de 11 preoţi, condus de pr. Nicolae Dascălu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iaşilor. A urmat cuvântul pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, care a şi prezentat programul, în calitate de preşedinte al FOR Iaşi. Părintele Andrei a evocat personalitatea Sfântului Dosoftei pe care l-a numit „titan al Bisericii“, evidenţiindu-i imaginea atât ca slujitor al Bisericii, în calitatea sa de ierarh, cât şi ca mare cărturar şi „luminător“ al neamurilor.

Cult şi cultură în activitatea „luminătorului cuvintelor“

În continuare, părintele Nicolae Dascălu a subliniat câteva aspecte semnificative din activitatea Sfântului ierarh Dosoftei, arătând faptul că el a făcut legătura între cult şi cultură. Pr. consilier Nicolae Dascălu s-a adresat apoi elevilor prezenţi, cărora le-a explicat Troparul Sfântului Dosoftei, model de urmat atât pentru ierarhi, preoţi, călugări, cât şi pentru profesori, elevi, scriitori. „Poetul Dosoftei a demonstrat faptul că o operă, cu cât ancorează în spiritualitate, cu atât este mai aproape de inima românilor şi va dura în timp“, a mai spus pr. consilier Dascălu.

Elevii Şcolii „Dimitrie Sturdza“ din Iaşi, sub îndrumarea profesorului de religie Gabriel Moisii, au prezentat momente din biografia şi activitatea mitropolitului Dosoftei, au declamat din „Psaltirea“ Sfântului Dosoftei şi au interpretat câteva colinde. Elevii de la Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi“ din Iaşi, sub îndrumarea profesoarei de religie Mihaela Amarandei, au împodobit programul cultural cu recitări din aceiaşi psalmi ai Sfântului Dosoftei. Ioana Coşereanu, coordonatorul muzeului, a mulţumit participanţilor, în special copiilor, care au încântat prin gingăşia lor. Prezent, de asemenea, la programul cultural-artistic, scriitorul Lucian Teodosiu a adus câteva mărturii din istoria „Casei Dosoftei“, continuând cu un elogiu călduros al mitropolitului Dosoftei, „fără de care Eminescu nu ar fi ajuns poate în inima noastră“. Corul „Chivotul“ al Catedralei mitropolitane din Iaşi a încheiat manifestarea cultural-artistică, interpretând două colinde.

La programul dedicat Sfântului Ierarh Dosoftei a participat şi părintele Vilie Doroşincă, protopop al Protopopiatului Iaşi 2, precum şi preoţi, elevi şi oameni de cultură.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!