Actualitate religioasă
Sfântul Efrem cel Nou prăznuit la Dunărea de Jos

Sfântul Efrem cel Nou prăznuit la Dunărea de Jos

Pr. Rareș Bucur, 07 Mai 2018

Sfântul Efrem cel Nou a fost prăznuit cu deosebită evlavie în Arhiepiscopia Dunării de Jos, în special în două biserici ce îl au ca ocrotitor împreună cu alţi sfinţi, respectiv Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Galaţi şi Biserica „Sfântul Nectarie” din Bărboşi. La cele două biserici, sărbătoarea închinată Sfântului Efrem a debutat în seara zilei de 4 mai prin slujba Vecerniei cu Litie şi a Acatistului.

În ajunul sărbătorii, la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi Sfântul Cuvios Efrem cel Nou” din Galaţi a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, pentru a fi în comuniune de rugăciune cu slujitorii şi credincioşii acestei parohii şi pentru a participa la procesiunea cu racla ce adăposteşte o părticică din moaştele Sfântului Efrem, primite în dar de către pr. paroh Meluţă Lupu, în anul 2015, în cadrul pelerinajului la mănăstirea de pe Muntele Neprihăniţilor, din localitatea Nea Makri - Grecia.

Cu acest prilej, ierarhul Dunării de Jos a rostit rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra ctitorilor, slujitorilor, tinerilor şi tuturor credincioşilor şi a adresat un cuvânt de învăţătură.

În ziua de prăznuire a Sfântului Efrem cel Nou, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfântul Nectarie şi Sfântul Efrem” din Bărboşi, în prezenţa rugătoare a credincioşilor din parohie şi din întreg municipiul.

Bucuria slujitorilor şi a credincioşilor a fost sporită prin participarea arhimandritului Nikodimos Kabarnos din Grecia, care a oferit răspunsurile la strană, iar la momentul chinonicului a interpretat mai multe piese din repertoriul muzicii bizantine. La momentul cuvenit, foarte mulți copii prezenți la slujbă au fost împărtășiți cu Sfintele Taine, mulți dintre aceștia având numele sfântului prăznuit.  La final, Înaltpreasfinţia Sa a adresat un cuvânt de învăţătură și a oferit iconițe copiilor și credincioșilor prezenți.

Sărbătoarea s-a încheiat cu ­o agapă tradiţională, parohia pregătind pentru credincioși peste 400 de pachete cu alimente.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!