Theologica
Sfântul Grigorie Luminătorul

Sfântul Grigorie Luminătorul

Pr. Ciprian Florin Apetrei, 29 Septembrie 2018

La 30 septembrie, îl sărbătorim pe Sfântul Grigorie Luminătorul, Arhiepiscopul Armeniei. Acest sfânt, care este numit Luminătorul, pentru că a adus lumina Evangheliei Domnului Iisus Hristos în Armenia, este un model de misiune creştină pentru noi, cei de astăzi, în societatea secularizată în care trăim.

Dacă privim cu atenţie viaţa Sfântului Grigorie Luminătorul şi facem un arc peste timp, parcurgând cei peste 1.700 de ani, suntem martorii lucrării lui Dumnezeu în lume, prin slujitorii săi, indiferent de timp şi spaţiu.

În acest sens, remarcăm câteva aspecte privind misiunea Bisericii, care, la începutul secolului al IV-lea, se confrunta cu o societate păgână. În primul rând, Sfântul Grigorie s-a confruntat cu ostilitatea lumii păgâne, pe care a învins-o printr-o viaţă dedicată misiunii de a-i încreştina pe armeni. Urmărind firul vieţii primului Episcop al Armeniei, aflăm că, la îndemnul său, s-au zidit multe biserici, între care, după unele izvoare, şi Catedrala Ecimiazdin, inima Bisericii armene până astăzi.

Sfântul Grigorie este un model de apărare a dreptei credinţe, el fiind cel de-al 36-lea episcop care a semnat pe lista celor 318 Părinţi prezenți la Sinodul I Ecumenic de la Niceea (325).

În acelaşi timp, el ne arată prin zelul său misionar de propovăduire a credinţei creştine că şi noi suntem chemaţi să dăm mărturie credinţei noastre în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos în societatea secularizată în care trăim.

Urmând exemplul apostolatului creştin al Sfântului Grigorie, să arătăm lumii că astăzi societatea noastră are nevoie de Bise­­ri­că, în calitatea ei de spaţiu al vin­decării şi comuniunii pentru omul zilelor noastre marcat de individualism şi egoism.

În acelaşi timp, Biserica este un simbol al cre­din­ţei şi culturii noastre. Apă­rând Biserica, apă­răm valorile cre­din­ţei noastre, între care la loc de cinste sunt sfinţii, modele de urmare ale lui Hristos, Care este pentru noi Calea, Adevărul şi Viaţa.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!