Moldova
Sfântul Ierarh Pahomie, prăznuit în ctitoria sa de la Pocrov

Sfântul Ierarh Pahomie, prăznuit în ctitoria sa de la Pocrov

Constantin Ciofu, 16 Aprilie 2018

Pelerinii din mai multe zone ale ţării au participat sâmbătă, 14 aprilie 2018, la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamţ, din judeţul Neamţ. Slujba a fost săvârşită de către un sobor de preoţi şi diaconi în cinstea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, Episcopul Romanului şi ctitorul Pocrovului. Programul liturgic a mai cuprins Agheasma mică şi Acatistul Sfântului Pahomie.

Din soborul slujitorilor au făcut parte arhimandritul Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, arhimandritul Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi, părintele Neculai Axentioi, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ, şi slujitori ai sfintelor altare din Eparhia Iaşilor şi din Eparhia Romanului şi Bacăului. Cu multă evlavie şi credinţă, 200 de pelerini din Neamţ, Bacău, Iaşi şi Bistriţa-Năsăud au urcat până în poiana raiului de la Pocrov pentru a-l cinsti pe Sfântul Ierarh Pahomie, ale cărui sfinte moaşte se află într-o frumoasă raclă în ctitoria sa.

Predica de la finalul slujbei a fost ţinută de către arhimandritul Dosoftei Şcheul, care a făcut referire la viaţa sfântului sărbătorit şi la istoria aşezământului monastic de la Pocrov, ce a cunoscut o înflorire deosebită prin implicarea ieromonahului Ambrozie Ghinescu, egumenul schitului. De asemenea, s-a subliniat frumoasa colaborare a Schitului Pocrov cu Mănăstirea Neamţ, de care aparţine încă de la înfiinţare. La rândul său, părintele protopop Neculai Axentioi a mulţumit preoţilor cu care a săvârşit împreună Sfânta Liturghie şi a apreciat jertfa depusă de către obştea Schitului Pocrov în organizarea hramului. În acelaşi timp, protopopul Protopopiatului Târgu Neamţ a remarcat faptul că Sfântul Pahomie „străluceşte în buchetul Sfinţilor Nemţeni", iar „sfinţii mijlocesc împreună cu Maica Domnului înaintea Preasfintei Treimi".


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!