Moldova
Sfântul Ilie Tesviteanul, serbat în Moldova prin rugăciune

Sfântul Ilie Tesviteanul, serbat în Moldova prin rugăciune

Constantin Ciofu, 23 Iulie 2018

Credincioşii din toată Moldova l-au cinstit vineri, 20 iulie 2018, pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. Preasfinţitul Părinte Ignatie a slujit în seara zilei de joi, 19 iulie, la Biserica „Sfântul Ilie” din Bârlad, iar pe 20 iulie a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Floreşti din judeţul Vaslui.

Parohia Podu Jijiei, Protopopiatul 2 Iaşi, judeţul Iaşi, l-a serbat în mod deosebit pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul. În seara zilei de joi, 19 iulie 2018, în paraclisul satului s-a oficiat Vecernia unită cu Litia. Răspunsurile la strană au fost oferite de către un grup de tineri de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi. Deşi parohia este la început în ceea ce priveşte activitatea pastorală, misionară socială şi administrativă, oamenii credincioşi şi evlavioşi au răspuns apelului preotului paroh Ilie Plugariu. Astfel, locul de rugăciune a fost extins pentru ca un număr cât mai mare de enoriaşi să poată participa la sfintele slujbe. Copii, tineri şi vârstnici au venit la slujba din ajunul hramului pentru a-l cinsti pe sfântul ocrotitor. Predica sărbătorii a fost ţinută de către preotul Florin Purice de la Parohia Dragalina-Hlipiceni, Protopopiatul Botoşani. La final toţi cei prezenţi au participat la o agapă frăţească, împărtăşindu-şi fiecare bucuria de a fi prezenţi la acest moment de sărbătoare.

Zi de mare bucurie a fost vineri, 20 iulie, în cartierul ieşean Alexandru cel Bun, la Biserica cu hramurile „Naşterea Maicii Domnului”, „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” şi „Sfântul Ierarh Nectarie”. Locaşul de închinare a fost arhiplin de numărul mare de oameni veniţi să serbeze împreună al doilea ocrotitor. Răspunsurile la strană la slujba Utreniei au fost oferite de Grupul psaltic „Nectarios” al bisericii, iar Sfânta Liturghie a fost înfrumuseţată prin cântările liturgice interpretate de corul Bisericii „Sfântul Nectarie” din Iaşi. Predica zilei a fost ţinută de către părintele Ilie Melniciuc, slujitor la sfântul locaş ce a îmbrăcat straie de sărbătoare. Părintele paroh Petrică Lehaci a mulţumit tuturor celor implicaţi în derularea hramului şi i-a felicitat pe toţi cei ce poartă numele Sfântului Ilie Teviteanul. La final, au fost oficiate Te Deumul şi Parastasul pentru cei adormiţi.

Credinţa lucrătoare a Sfântului Ilie Tesviteanul

Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat vineri, 20 iulie 2018, Sfânta Liturghie la Schitul „Sfântul Ilie” - Berzunţi, judeţul Bacău. În cadrul slujbei, monahul Timotei Răcăşan a fost hirotonit întru ierodiacon. Ierarhul a mulţumit credincioşilor pentru prezenţă şi a îndemnat la sporirea credinţei şi la apărarea valorilor credinţei strămoşeşti.

Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a oficiat joi, 19 iulie 2018, slujba Vecerniei unită cu Litia în Biserica „Sfântul Ilie” din Bârlad. Locaşul de închinare, construit de breasla cojocarilor în anul 1859, a fost neîncăpător de numărul mare de oameni prezenţi. Ierarhul a ţinut la final un cuvânt de învăţătură în care a scos în evidenţă importanţa credinţei lucrătoare pe care a avut-o Prorocul Ilie în vremuri de mari frământari, în mijlocul poporului Israel.

Vineri, 20 iulie, PS Părinte Ignatie a slujit la hramul Mănăstirii Floreşti din judeţul Vaslui. Din soborul slujitorilor au făcut parte stareţi de la mănăstirile din eparhie şi preoţii de la parohiile din apropierea aşezării monahale. În cuvântul de învăţătură, ierarhul a vorbit despre personalitatea duhovnicească a Sfântului Proroc Ilie, evidenţiind curajul şi sinceritatea prorocului. Preasfinţia Sa i-a felicitat în mod deosebit pe cei ce poartă numele Sfântului Ilie, îndemnând creştinii să pună acest nume copiilor. Arhimandritul Iezechiel Ariton, duhovnicul Mănăstirii Floreşti, împreună cu obştea mănăstirii, l-a felicitat pe PS Ignatie cu prilejul cinstirii primului ocrotitor (Sfântul Ilie) al Preasfinţiei Sale.


Galerie foto:

Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!