Sfantul Ioan Botezătorul, cinstit de românii de pretutindeni

25 Iunie 2007

Biserica domnească „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Piatra Neamţ, ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, şi-a sărbătorit ieri hramul. Construită între iulie 1497-noiembrie 1498, aşa cum ne arată pisania, biserica păstrează aceeaşi formă ca în secolul al XV-lea, nesuferind prea multe modificări arhitecturale. În curtea bisericii se pot vedea urmele fostului zid de incintă a Curţii domneşti, precum şi turnul construit în 1499, unul din simbolurile oraşului Piatra Neamţ. „Prima atestare documentară a bisericii noastre se află în actul de danie al lui Ştefan cel Mare către Mănăstirea Tazlău. Este un act în care sunt cuprinse şi câteva sate, având data de 20 aprilie 1491. Biserica este o bijuterie arhitecturală şi se păstrează foarte bine“, a declarat pentru Radio Trinitas, parohul Bisericii „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ din Piatra Neamţ, părintele Dumitru Chiţimuş.

Lăcaşul de cult este unul din cele mai valoroase monumente arhitecturale din timpul marelui voievod moldovean. Structura interioară, stilul arhitectural şi forma ei se încadrează în stilul moldovenesc. Chiar dacă a fost reparată în mai multe rânduri - cum ar fi între anii 1799-1806, 1868-1873 şi 1937-1938 -, biserica păstrează încă, în mare parte, structura originală. Se presupune că pictura ar fi opera unuia dintre urmaşii la tron ai Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, iar catapeteasma actuală, realizată de sculptorii Gherasim monahul şi Tănase sculptorul şi pictată de Panaite Mavrodin şi C. V. Basarab, datează din perioada 1868-1873

Sfântul Ioan Botezătorul, cinstit de românii din diaspora

Biserica ortodoxă română „Sf. Ioan Botezaătorul“ din localitatea Thônex - Elveţia a sărbătorit ieri, 24 iunie, hramul parohiei, informează Romanian Global News. Manifestarea a avut loc la lăcaşul de cult ortodox, de la orele 10.30, iar slujba religioasă a fost urmată de o agapă creştină în aer liber.

Şi românii ortodocşi din Strasbourg au avut hram duminică. Începând cu ora 9.15, românii ortodocşi de aici au participat la slujba Utreniei de la biserica românească din Strasbourg, iar de la ora 10.30, la Sfânta Liturghie. La ora 12.00 s-a oficiat un parastas pentru cei trecuţi la cele veşnice. De asemenea, seara, între orele 20.00 şi 21.45, s-au oficiat slujba Vecerniei şi Acatistul Sf. Ioan Botezătorul.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!